Koridor Istok jedan od pet najznačajnijih strateških projekat u Srbiji

BOR – Koridor Istok, odnosno auto-put koji bi povezivao Požarevac i granični prelaz Mokranje kod Negotina u blizini tromeđe Srbije, Bugarske i Rumunije, ušao je među pet najvažnijih strateških projaketa Vlade Republike Srbije. Trasa auto puta, kako je predviđeno, trebalo bi da prođe u blizini Kučeva, Žagubice, Majdanpeka, Bora i Negotina, projektovana dužina je približno 138 kilometara, a osim auto puta bila bi izgrađena i železnica.
Na sastanku u Opštini Bor predstavnici gradova Borskog i Braničevskog okruga potpuno su podržali ovaj projekat i napore da se on realizuje na najbrži, najekonomičniji i tehnološki najsavremeniji način.
„Ovaj koridor je izuzetno značajan za celu republiku. Cilj današnjeg sastanka je da pošaljemo jasnu poruku da potpuno podržavamo, svim raspoloživim kapacitetima, izgradnju koridora Istok i aktivnosti Vlade Srbije da se projekat relizuje na najbrži, najekonomičniji, tehnološki najsavremeniji i ekološki najodgovorniji način. On može biti temelj ekonomskog, socijalnog, ekološkog i demografskog razvoja regiona.“ – kaže  Miroslav Knežević, načelnik Borskog okruga
Ideja o izgradnji Multimodelarnog saobaćajnog koridora istok, na republičkom nivou, uobličena je 2006. godine, a posle niza prezentacija ušla je u strateške planove Vlade Srbije.
„Koridor Istok nije peti, već jedan od pet strateški najznačajnijih koridora u Srbiji. On povezuje drumski, železnički i rečni saobraćaj, povezuje Srbiju sa Bugarskom, Rumunijom i dalje. Time je vraća na mapu Evrope, gde Srbije trenutno nema jer su izgrađene zaobilaznice. Zato je ova trasa možda i najvažnija.“ – kaže Nenad Čolović, autor idejnog projekta.
Značaj ovog puta bio bi ogroman ne samo za istočnu Srbiju, već i za celu Evropu, jer bi na najjednostavniji način spojio trase koridora jug koji kreće od obale Portugalije i vodi do Crnog mora.
Očekuje se da uskoro počne izrada projektne dokumentacije, kako bi se omogućilo da se za sredstva za izgradnju koridora Istok konkuriše u fondovima Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.