Korona i dijabet

BOR – Virusne infekcije, poput zaraze korona virusom, mogu značajno uticati na zdravlje ljudi, posebno kod starijih osoba i hroničnih bolesnika, slažu se i stručnjaci i laici. Zbog prirode bolesti dijabetičarima imuni sistem radi sporije, što ih generalno čini podložnijim infekcijama, pa i virusu COVID-19. Tokom bilo koje infekcije kod njih lako nastaju ozbiljne komplikacije kod kojih telo ostaje bez insulina i to može prouzrokavati komu ili čak smrt ako se ne reaguje brzo. Zato bi pacijenti sa dijabetesom strogo trebalo da se pridržavaju preporučenih preventivnih mera, kojima štite sebe i druge, upozoravaju lekari.

 „U svakoj infekciji, a posebno kod virusa gde ne postoji specifična terapija, se dešavaju procesi u telu koji su zapravo odbrana. Izlučuju se neki hormoni kojio nas brane od bolesti i ako ih nemamo nećemo dobro proći. Sa druge strane, ti hormoni dovode do povećanja šećera u krvi. Kod zdravih, telo je u stanju odnosno pankreas je u mogućnosti da normalizuje šećer u krvi. Kod bolesnih mora da se reaguje insulinom ili lekovima. U tom slučaju dolazi i do niza drugih komplikacija u organizmu jer nam je onda telo oslabljeno dodatno virusom. Tada je mngo teže lečiti takvog bolesnika“ kaže dr Branislava Radosavljević, internista.

Važno je da pacijenti sa dijabetesom u periodu svake infekcije, pa tako i infekcije koronavirusom, obavljaju redovne kontrole svog zdravstvenog stanja. Stručnjaci savetuju optimalan unos tečnosti i uravnoteženu ishranu da bi se sprečila komplikacija bolesti i da bi se podigao imuni sistem organizma da se što bolje izbori sa infekcijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *