Korona smanjila broj dobrovoljnih davalaca krvi

BOR – Iako su lekari razjasnili nedoumice koje je korona izazvala kod dobrovoljnih davalaca krvi, statistički podaci potvrđuju manji odziv građana tokom 2020. u odnosu na prethodne godine.

U Boru je na 49 akcija prikupljeno 1337 jedinica krvi, 30 do 40 po akciji. Zbog pandemije korona virisa izostale su akcije koje smo ranije organizovali u srednjim školama i na fakultetu koje znatno doprinose edukaciji mladih o davalaštvu i podmlađuju starosnu strukturu davalaca, ali će ove godine uz poboljšanje epidemiološke situacije, ta dobra praksa nadamo se, biti nastavljena“, kaže Goran Jovanović direktor Komisije za DDK u Boru.

Od početka 2021. u Boru je organizovano 6 akcija, na svakoj je prikupljeno više od 50 jedinica krvi, uprkos epidemiološkoj situaciji i zimskom vremenu, što su povoljni povaci.

Poziv i dalje ostaje za sve humane ljude da se odazovu budućim akcijama, ponedeljkom od 10 do 14 sati u prostorijama povereništva Crvenog krsta u Boru“, kaže Jovanović.

Poželjno je da svako ko je preležao korona virus, potraži savet lekara o trenutnom zdravstvenom stanju i uz primenu propisanih mera, slobodan je da dobrovoljno da krv, napominje Jovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *