Kuda i kako sa čvrstim otpadom?

0

BOR – Odvoženje, transport i skladištenje čvrstog komunalnog otpada je obaveza lokalne samouprave. Kada je reč o Opštini Bor u toku je proces zbrinjavanja ovakve vrste otpada kroz regionalni razvoj, a ovaj ekološki problem biće rešen izgrdanjom regionalne deponije na području opštine Zaječar. Biće to regionalni centar za zbrinjavanje ovakve vrste otpada za sve opštine Borskog i Zaječarskog okruga.

„Zakonska obaveza kao i nacionalna strategija upravljanja otpadom upravo definišu regionalni pristup upravljanja otpadom. U svemu je najvažnije na pravi način klasifikovati čvrst komunalni i ostali čvrst otpad da bi se odredio način daljeg postupanja sa njime. Počev od generasanja otpada, transporta, skladištenja i odlaganja i eventualno njegove reciklaže i ponovne upotrebe. Važno je da se u svemu zadovolje svi pravilnici upravljanja otpadom koji su propisani zakonom. Ranije je postojao samo opšti Zakon o zaštiti sredine. Vremenom je uspostavljen sistem upravljanja otpadom kroz Zakone EU tako da postoji desetina pravilnika i uredbi koji definišu ovu oblast i koji daju mogućnost da se na pravi način zbrine otpad“ – naglasila je Ljiljana Marković Luković, samostalni stručni saradnik u Kancelariji za zaštitu životne sredine Opštine Bor.

Postojanje zakona i uredbi kada je reč o upravljanju otpadom u praksi ne daje značajnije rezultate. Niska svest građana o odlaganju otpada, nedovoljan i neadekvatan sistem kontrole i neefikasni državni sistem u zaštiti životne sredine će teško pomereti Srbiju sa mrtve tačke kada govorimo o približavanju standardima, zakonodavstvu i praksi Evropske Unije u ovoj oblasti. 

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2wvx2q“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *