BOR – Kanjon Lazareve reke nalazi se na dvadesetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti  stenovitih litica nije u potpunosti ispitan. Pod zaštitom je Države, a zbog svoje jedinstvene lepote, kao i bogate flore i faune, predstavlja izazov svim ljubiteljima prirode.Tu se organizuju domaći i međunarodni kampovi  planinara, speleologa, istraživača, izviđača, a tu prolaze i evropske pešačke staze.

Lazarev kanjon je u prvoj kategoriji zaštite Države kao spomenik prirode. On je stanište zaštićene vrste zmije, poskoka. Ovde raste i endemska vrsta biljke Ramonda Serbika. Na njegovim liticama orlovi svijaju gnezda, a na ovom području žive i predatori poput vukova i medveda” istakla je Snežana Đoševska iz Društva mladih istraživača u Boru.

Kanjon je poznat po mnogim pećinama i jamama. Najpoznatije su Lazareva pećina , poznata i kao Zlotska,VernjikicaDubašnička jama. Ove pećine obuhvaćene su pojmom Zlotske pećine. Lazareva pećina u kanjonu Zlotske reke, pravi je dragulj prirode i ubedljivi rekorder po dužini istraženih hodnika u Srbiji. Prva istraživanja ovog izuzetnog sistema još 1882. godine započeo je Feliks Hofman, a nastavio Jovan Cvijić. Od 1949. godine Lazareva pećina je pod zaštitom kao spomenik prirode, a pet godina kasnije otvorena je za turističke posete.

U Lazarevoj pećini je stanište slepih miševa o kojima brinu značajne institucije u Srbiji, a najviše Prirodnjački muzej. Njegovi stručnjaci svake godine prate njihovu populaciju i markiraju ih.Od 32 vrste koje postoje u svetu, čak 24 se nalaze u ovom staništu.”, naglasila je Đoševska.

Lazarev kanjon i pećine, svake godine poseti zavidan broj turista, domaćih i inostranih. Iako postoje pomaci u infrastrukturnoj podršci afirmacije turizma ovog područja, pre svega kada je reč o aktivaciji Motela i pokretanju ribnjaka, veliki problem I dalje predstvalja činjenica da organizovane posete turista ovde još uvek nije moguće adekvatno uslužiti. Dodatni smeštajni i prateći uslužni kapaciteti su svakako neophodni da bi ovaj dragulj prirode ispunio očekivanja turističkih poslenika Grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *