Lokalni budžet na 23. sednici SO Bor

BOR – Odbornici Skupštine opštine Bor odlučivaće na poslednjoj sednici u 2016. godini zakazanoj za 27. decembar o 25 predloga odluka. Među najznačajnije predloge spadaju Odluka o budžetu opštine Bor za 2017. godinu i predlog trećeg, poslednjeg rebalansa budžeta za 2016. godinu.

Prema predlozima ovih odluka, opštinski budžet za 2016. godinu biće biće manji za 212 miliona dinara, odnosno 12 odsto u odnosu na prethodnu odluku. Na početku godine planirano je da lokalni budžet u 2016. godini bude 1.955.000.000 dinara, ali je kasnijim rebalansima on smanjen na 1.743.000.000 dinara. Poslednjim rebalansom umanjuju se sredstva koja bi ostala neutrošena na pozicijama javnih i javno komunalnih preduzeća, subvencije borskoj Toplani za 12 miliona dinara, vodovodu za četiri miliona dinara, a za osam miliona dinara umanjuju se i sredstva predviđena za medije. Pojedine pozicije u budžetu su i uvećane, kakve su rashodi za stalne troškove i za naknade građanima za ujede pasa lutalica.

Za narednu godini planira se da budžet, zajedno sa prenetim sredstvima iz ove godine, iznosi milijardu i  838 miliona dinara, koliko su i planirani rashodi. U odnosu na drugi rebalans budžeta u 2016. godini, sredstva koja se očekuju naredne godine veća su za nešto više od 90 miliona dinara. Toliki je planirani deficit u budžetu za narednu godinu, koji će biti pokriven iz sredstava prenetih iz 2016. godine.

Prema uputstvu Ministarstva finansija, u 2017. godini moguće je bilo uvećanje budžeta za 4,6 odsto, ali je u Boru povećanje značajnije jer su u obzir uzete neizmirene obaveze RTB-a Bor na osnovu UPPR-a i moguće zaduženje za narednu godinu.

Na dnevnom redu 23. sednice Skupštine opštine Bor će se između ostalog naći i predlozi odluka razrešenju v.d. direktora i imenovanju direktora JP „Zoološki vrt“ Bor i odluka o lokalnim komunalnim taksama, kojom su predviđene fiksne kazne za preduzetnike i fizička lica, a ne klizna skala, kakva je važila do sada.

Pred odbornicima će se naći i statuti i planovi poslovanja pojedinih javnih i javno komunalnih preduzeća u Boru i odluka o kadrovskom planu opštinske uprave za 2017. godinu.

Televizija i Radio Bor direktno će prenositi 23. sednicu Skupštine opštine Bor, zakazanu za 9 časova.

 

Lokalni budžet na 23. sednici SO Bor, 26. decembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *