Lovci opštine Majdanpek pojačali oprez zbog afričke kuge divljih svinja

MAJDANPEK – Nakon što se afrička kuga svinja pojavila u susednoj Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj i lovci pograničnih opština, među kojima je i majdanpečka, pojačali su mere opreza u lovištima.

Na području Opštine Majdanpek divlja svinja je jedna od zastupljenijih vrsta u lovištima, pa su tako, shodno preporukama nadležnog Ministarstva, i kontrole stanja i brojnosti divljači učestale.

Prema rečima Gorana Ilića, predsednika Lovačkog udruženja „Đerdap“ iz Donjeg Milanovca, čije se loviše prostire u granicama Nacionalnog parka „Đerdap“ akcije se organizuju u saradnji sa stručnom službom nacionalnog parka.

Naše lovište prostire se od Boljetina do Petrovog sela, na granici sa opštinom Kladovo. U više akcija, koje smo organizovali sa stručnim službama Nacionalnog parka Đerdap, kojima se, inače, odazvao veliki broj lovaca, nismo naišli ni na šta što bi ukazivalo na eventualno prisustvo afričke kuge u našem lovištu“, kaže Goran Ilić, dodajući da je njihovom udruženju koje gazduje pograničnim lovištem, kao preventivna mera propisano da se matični fond divljih svinja svede na 70 procenata.

I u lovištu „Srna“ Majdanpek, koje se prostire na 47 hiljada hektara i u kojem je, takođe, divlja svinja jedna od zastupljenijih vrsta, zbog blizine graničnog područja, poslednjih meseci sprovode učestale mere kontrole stanja i brojnosti divljači u lovištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.