Lovište „Homolje“ bogato raznovrsnom divljači

ŽAGUBICA, HOMOLJE – Lovište „Homolje“ je pretežno brdsko-planinskog tipa, a ravničarski deo skoncetrisan je na područje reke Mlave. Jedno je od retkih lovišta u Srbiji, gde apsolutno sve životinjske vrste koje egzistiraju u srednjoj Evropi žive i ovde. Bukvalno, od prepelice, jarebice, fazana, zeca do gorskog jelena, divokoze, risa, vuka, medveda… Praktično jedan zaokruženi sistem biljaka i životinja u netaknutoj i nezagađenoj prirodi Homolja.

Kontinuirana kontrola, nega i zaštita divljači u lovištu „Homolje“, posebno kada je reč o krupnoj lovini uvrstili su ovo područje na mapu međunarodnih lovnih celina. Lovcima iz inostranstva najzanimljivi je lov na homoljskog vuka.

Za jednu malu Žagubicu da bude pozicionirana u samom vrhu evropske turističke ponude, kada je reč o lovu na vuka, je od velikog značaja, a i priznanja za ljude koji brinu o lovištu i divljači. Mi se praktično na ovom tržištu takmičimo sa Bugarskom, Rumunijom i Rusijom, koje su lovno-turističke velesile“, naglasio je Branislav Živković, predsednik Lovačkog udruženja „Jovan Šerbanović“ u Žagubici.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je okončalo proceduru za dodelu lovišta Homolje na gazdovanje u narednoj deceniji. Ono je ponovo dodeljeno Lovačkom udruženju „Jovan Šerbanović“ u Žagubici. Prema rečima odgovornih u ovom udruženju, to je samo potvrda da su uloženi rad, trud i finansije u prethodnom periodu dali dobre rezultate i da je država prepoznala žagubičke lovce kao partnere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *