„Malinik 2017“ okupio 200 učesnika iz Srbije i inostranstva

BOR, METOVNICA – Na sedmom međunarodnom festivalu folklora „Malinik 2017.“ u Metovnici, selu u borskoj opštini, okupilo se sedam kulturno umetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, zatim Subotice, Niša, Petrovca na Mlavi i Bora. Cilj ovakvih festivala je uspostavljanje međunarodne saradnje i razvoj multikulturalnosti, rečeno je na svečanom otvaranju festivala.

UG „Village“ se bavi zaštitom naše kulturne baštine, ali i negovanjem multikulturalnosti. Jako je bitno da prikažemo tuđu kulturu, a kao domaćini i šta mi imamo u ovim krejevima“, rekla je član UG Village Svetlana Anđelković.

U Metovnici je više od 200 učesnika pesmom i igrom predstavilo različite kulture, lepotu i raskoš folklora svoga kraja.

Nama je cilj da tokom ovih susreta pokažemo deci da su folklor i tradicija veoma bitni za svaki narod“, rekao je Blaža Donev iz Makedonije.

Organizatori zlotsko Udruženje građana „Vilaž“  kažu da je festival u potpunosti ispunio njihova očekivanja. Ove godine prvi put su izašli iz opštinskih okvira, a steki su i veliki broj novih prijatelja.

Stekli smo zaista velika prijateljstva, potpisali smo brojne protokole o saradnji , što je veoma značajno na Balkanu koji je razjedinjen“, istakao je Vukosav Antonijević, predsednik UG „Vilaž“.

Na ovogodišnjem festivalu u Brestovcu je upriličena izložba tradicionalnog pokućstva ovog kraja, a organizovano je i  spremanje i izložba etno jela. Učestvovalo je pet ekipa iz okolnih sela i jedna iz Vojvodine.

Prema programu međunarodnog festivala Malinik 2017. u nedelju četvrtog dana boravka u borskoj opštini, članovi kulturno umetničkih društava  posetiće Petrovac na Mlavi gde će u selu Manastirica prirediti još jedan folklorni nastup.

„Malinik 2017“ okupio 200 učesnika iz Srbije i inostranstva, 26. avgust 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=TuKh79zg2EE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *