Maraton „Run faster than your fears“ u Boljevcu

BOLJEVAC – Opština Boljevac, u okviru Intereg Ipa programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija,  realizuje projekat “Omladinska mreža za sport i zdravlje”. Cilj projekta je pre svega promocija zdravog načina života među školskom decom, pa je nakon seminara „Živite odgovorno, blagodeti sporta“ koji je početkom septembra organizovan za roditelje, organizovana još jedna sportska aktivnost, maraton za omladinu u Boljevcu.

Opština Boljevac realizovala je aktivnost koja je simbolično nazvana Maraton „Run faster than your fears“. Ova aktivnost realizovana je uz poštovanje svih preventivnih mera s obzirom na situaciju sa virusom KOVID 19. Ovo je deo projekta prekogranične saradnje „Omladinska mreža za sport i zdravlje“, koji sufinansira Evropska unija. Projekat realizuje Opština Boljevac sa partnerom iz Bugarske, Opštinom Čiprovci“, kaže  Jelena Cvetanovska Kocić, menadžer projekta.

Broj učesnika bio je ograničen na 30, zbog preventivnih mera i aktuelne epidemiološke situacije, a maratonci su imali zadatak da istrče kružnu stazu od ukupno 5 kilometara. Krajnji cilj nije bila pobeda, već učešće,  pa su svi učesnici dobili sertifikat po završetku maratona.

Partner Opštine Boljevac u realizaciji projekta „Omladinska mreža za sport i zdravlje” je Osnovna škola “Petar Parčevič” u bugarskoj opštini Čiprovci. Vrednost projekta koji traje 12 meseci iznosi blizu 140 hiljada evra, sufinansijer sa 85 odsto sredstava je Evropska Unija, a ostatak obezbeđuju učesnici projekta.

Kao što projekat i predviđa, maraton je održan i u Čiprovcima. Odziv dece bio je na zavidnom nivou. Učestvovali su pre svega učenici škole „Petar Parčevič“. Jedna od odlika maratona kao atletske discipline je istrajnost i masovnost, a maraton u Boljevcu i Čiprovcima, upravo je pokazao da je omladina obe opštine zainteresovana za sportske aktivnosti, druženje i zajednički doprinos razvoju sporta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *