Međunarodna saradnja za čistije vode

BOR – Suština projekta „Rumunsko-Srpska mrežna saradnja za procenu i širenje svesti uticaja rudarskih aktivnosti u rudnicima bakra na kvalitet vode u pograničnom području“ je analiza stanja životne sredine, pre svega analiza stanja voda u pograničnom području između Srbije i Rumunije. Na konferenciji za novinare je rečeno da su stručnjaci borskog instituta u okviru projekta do sada obavili 40 kampanja uzorkovanja u oblasti od Borske reke do Dunava u blizini Radujevca i prikupili više od 200 uzoraka površinskih voda, rečnih sedimenata i vode iz bunara. Dobijeni podaci uneti su na digitalizovanu mapu radi izrade geohemijske mape sa prikazom zagađenja voda posmatranog područja.

Ista  uzorkovanja se rade sa rumunske strane. Potom se rade i zajednička ispitivanja gde smo podelili da ispitivanja u našem institutu budu hemijsko-geološka, a u Rumuniji toksikološke analize. Na ovaj način se prikupljaju informacije trenutnog stanja. Takođe, predviđeno je da se na kraju urade dve naučne studije koje bi trebalo da obuhvate i prikaz trenutnog stanja i potancijalne metode za rešenje tih problema koji su tu prisutni. Predviđeno je i da se na kraju projekta uradi „Nolidž baza“ koja je javno dostupna sa svim rezultatima, metodima, principima kolji su primenjeni u projektu. Ona je prisutna na sajtu projekta. Naredne godine nastaviće se sa uzorkovanjima i sa analizama i počeće izrada studija i izveštaja, geohemisjkih mapa i prezentacija rezultata koji su predviđeni“, rekao je na konferenciji za novinare tehnički direktor projekta dr Zoran Stevanović.

Borski institut je, u okviru ovog projekta, nabavio i najsavremeniji ICP instrument za hemijska ispitivanja ekoloških uzoraka, kao i drugu laboratorijsku opremu i terensko vozilo ukupne vrednosti oko 150.000 evra.

Partneri ovog dvogodišnjeg IPA projekta međunarodne saradnje Rumunija-Republika Srbija, čija je ukupna vrednost milion evra, su Zapadni univerzitet Temišvar, Ekološka grupa za saradnju „Nera“ iz oblasti Karaš, Severin u Rumuniji  i borski Institut za rudarstvo i metalurgiju u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *