Međunarodni dan broja „Pi“ obležen u Zlotu

BOR – Četrnaesti mart širom sveta obeležava se kao Dan broja Pi koji predstavlja univerzum, jer se u njegovim decimalama svi mogu pronaći. Baš na ovaj dan rođen je i Albert Ajnštajn. Kako naučnici tvrde, među ciframa broja Pi, redom počevši od nekog mesta, može se naći bilo koji konačan niz: vaš datum rođenja, broj telefona, matični broj, sve se to nalazi negde u broju Pi. Dan broja Pi obeležen je po prvi put i u Osnovnoj školi „Petar Radovanović“ u Zlotu.

Učenici naše škole su rešili da i oni obeleže Dan broja Pi, ove godine prvi put. To su učenici sedmog razreda koji su sa svojom nastavnicom matematike Snežanom Milosavljević, pripremili jednu interesantnu prezentaciju i kviz„, rekla je Snežica Ognjanović, direktor OŠ „Petar Radovanović“ u Zlotu.

Da matematika nije bauk i da se matematički pojmovi mogu predstaviti na kreativan i zanimljiv način, pokazali su učenici sedmog razreda uz pomoć nastavnice matematike.

Zamišljeno je da se po dva učenika iz oba odeljenja sedmog razreda takmiče u recitovanju decimala broja Pi, nakon toga je prezentacija o broju Pi i o Albertu Ajnštajnu čiji je danas rođendan, zatim je osmišljen matematički kviz poput slagalice, ali su sve igre vezane za matematiku i matematičke pojmove„, kaže Snežana Milosavljević, nastavnik matematike.

Iako zamišeljno kao zabavna vannastavna aktivnost, učenici su ozbiljno i odgovorno pristupili ovom zadatku pa je svako temeljno naučio svoj deo prezentacije. Pošto se ovogodišnje obeležavanje Dana broja Pi pokazalo kao odličan način da se matematika predstavi đacima na kreativan i zabavan način, ovakvu praksu nastaviće i ubuduće, kažu u Osnovnoj školi „Petar Radovanović“ u Zlotu.

Međunarodni dan broja „Pi“ obležen u Zlotu, 14. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *