BOR – Osnovni principi Konvencije o pravima deteta su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju. U vaspitanje i razvoj dece uključeno je čitavo društvo sa različitim zadacima i obavezama, ali su roditelji prva i glavna karika u tom složenom procesu. Zato je podrška roditeljima neophodna od šire društvene zajednice, na državnom i lokalnom nivou, od ustanova za decu i poslodavaca.

U Predškolskoj usanovi za decu „Bambi“ na smeštaju je 1127 deteta raspoređenih u jaslene i vaspitne grupe i pripremni predškolski program. Lista čekanja je duga, ali se očekuje da taj broj bude delimično smanjen otvaranjem vrtića u Novom gradskom centru. Time neće biti rešen problem, ali je u najavi i izgradnja novog evropskog vrtića, što će mnogo značiti roditeljima koji su zaposleni„, kaže Katarina Bugarinović pedagog u Predškolskoj ustanovi Bambi.  

U okviru Dečije nedelje, vaspitači skreću deci pažnju na njihova prava ali istovremeno kroz svakodnevne aktivnosti uče ih i obavezama. Taj balans je najbitnije postići, naglašava Katarina Bugarinović.

Grad Bor je pored još pet gradova u Srbiji uključen u projekat Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, čiji je cilj podsticanje nataliteta. Tim povodom zaposleni u Predškolskoj ustanovi „Bambi“ imali su obuku, odnosno radionicu „Usklađivanje rada i roditeljstva“, gde se razgovaralo o problemima zaposlenih majki i obavezama ustanova za decu prema majkama. Upravo je smeštaj dece u obdaništima tokom popodnevnih sati, jedan je vid pomoći zaposlenim majkama„, kaže Katarina Bugarinović.  

Međunarodni dan deteta, 20. novembar, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine, kako bi se istog dana u celom svetu promovisala dobrobit dece. Cilj obeležavanja je i skretanje pažnje javnosti na obaveze društva prema deci kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.