Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo“

BOR – Pod pokroviteljstvom grada Bora, u amfiteatru Doma kulture, održan je četvrti po redu Međunarodni Festival folklora „Zlatno kolo“. Koncertu je prethodio defile gradskim šetalištem gde su mladi folkloraši predstavili narodne nošnje kao deo obeležja i kulturne baštine kraja iz kog dolaze.

Siguran sam da će u narednom perioduova ovaj festival prerasti u manifestaciju od opšteg interesa za grad Bor. Danas su sa nama predstavnici četiri države – Kolumbije, Rusije, Crne Gore i Srbije, što je veoma lepo jer smo na jednom mestu videli šarenolikost u igri, pesmi i ono što je za nas jako bitno, folklori ovih zemalja zbližavaju nacije i jačaju prijateljstvo među narodima. Mislim da je ovo prava prilika da mi prikažemo i pokažemo srpski folklor, igru i pesmu, ali i da vidimo kako to rade drugi narodi i druge nacije. Bor je poznat kao multikulturalna sredina i zaslužuje da ima ovakav festival„, rekao je Aleksandar Milikić gradonačelnik Bora.

Nakon intoniranja himni, kulturno umetnička društva i ansambli, predstavili su se borskoj publici, koja ih je dočekala i podržala sa oduševljenjem i srdačnim aplauzima, a gostroprimstvo Borana i lepota grada i okoline, ostavili su odličan utisak na sve učesnike „Zlatnog kola“.

Učesnici festivala, članovi Ansambla folklornog plesa iz Rusije , Kulturno umetničko društvo iz Lovćenca u Crnoj Gori, Folklornog ansambla „Karanovac“ iz Kraljeva, i Folklornog ansambla iz Kolumbije, na čelu sa domaćinom, Kulturno umetničkim društvom „Bor“, bili su na visini zadatka i kao pravi ambasadori zemalja iz kojih dolaze, pokazali su ono najlepše – kako se čuvaju tradicija i kultura, i šire ljubav i prijateljstvo među narodima.

 

 

 

Festival folklora „Zlatno kolo“, 22.avgust 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *