Međunarodno oktobarsko savetovanje rudara i metalurga

0

BOR – Oktobarsko savetovanje rudara i metalurga prvi put je održano 1969. godine, samo sedam godina po osnivanju Tehničkog fakulteta u Boru. Od tada, neprekidno 48 godina, stručnjaci iz oblasti rudarstva, metalurgije, hemije, kasnije i zaštite životne sredine,krajem septembra ili početkom oktobra borave u Boru.

Ove godine na savetovanju učestvuje više od stotinu stručnjaka, sa gotovo svih kontinenata. Za objavljivanje u Zborniku radova, koji prati svako savetovanje, prihvaćen je 121 rad iz 90 zemalja, a autori će kolegama na plenarnim predavanjima predstaviti deo radova.

„Na Oktobarskom savetovanju prisutni su učesnici iz 16 zemalja, sa gotovo svih kontinenata. Moram da kažem da su nas podržala brojna preduzeća iz zemlje i inostranstva i uobičajeno imamo punu podršku RTB-a Bor i Opštine Bor. Značaj ovog skupa je pre svega u tome što otvara mogućnost da se na jednom mestu sretnu brojni istraživači i eksperti iz različitih zemalja, da razmene iskustva, steknu nova poznanstva i zajednički učestvuju na izradi projekata.“ – kaže Nada Štrbac, prodekan za nastavu Tehničkog fakulteta u Boru.

U okviru savetovanja prvog oktobra će biti održana i treća međunarodna konferencija studenata tehničkih nauka. Organizatori oktobarskog savetovanja rudara i metalurga su borski Tehnički fakultet i Institut za rudarstvo i metalurgiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

Počelo 48. Oktobarsko savetovanje rudara i metalurga, 29. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *