Mehanizacija RTB-a Bor spremna za zimu

0

BOR – Radnici Rudarsko topioničarskog basena Bor završili su pripreme za predstojeću zimu i sneg.

Na površinskom kopu Veliki Krivelj, pripremili su puteve unutar rudnika i osigurali ih od proklizavanja zaštitnim bedemima, solana je isprobana, a transportni sistemi pregledani i očišćeni, a u sva vozila sipan je antifriz kako bi bez problema mogli da rade na niskoj temperaturi, kažu u RTB-u Bor.

U servisnoj radionici remontovani su teški kamioni – damperi, kako bi se pripremili za zimske uslove i bili sigurni u procesu proizvodnje. Radnici ovog pogona tokom cele godine, a pogotovo sada pred zimu, angažovani su na remontu i osposobljavanju mehanizacije potrebne kopovima, ali i topionici za prevoz šljake.

Upravo su damperi tokom 2017. bila najslabija karika proizvodnog procesa u RTB-u Bor,  jer je njihov radni vek delimičo iscrpljen. Ovi kamioni proteklih sedam godina rada gotovo bez prekida i iza sebe imaju  40-tak hiljada moto-sati rada. U servisnoj radionici je u poslednjih mesec dana delimično remontovano četiri dampera, kao i dosta sklopova za vozila u samoj proizvodnji.

Cilj servisera Rudnika bakra Bor je da se u 2018. što više vrate planskom, preventivnom održavanju pošto je najbolje, najjeftinije i najefikasnije, jer se mehanizacija na vreme zaustavi, ali to zbog potreba proizvodnje nije uvek moguće.

Nedavno je u ovoj radionici uspešno završen i remont jednog od dva topionička kamiona za prevoz šljake, jer je posle određenog broja moto-sati, došlo do problema u preuzimanju lonaca i njihovom bezbednom istovaru. Na taj način, angažovanje sopstvenih stručnjaka, ostvaruju se značajne uštede prilikom remonta, kažu u RTB-u Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *