Mere prevencije i zaštite od korona virusa u Boru

0

BOR – U skladu sa  Odlukom o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbiji, održana je sednica Gradskog štaba za vanredne
situacije u Boru na kojoj su donete mere i preporuka za suzbijanje korona virusa.

Naloženo je formiranje Informacionog centra sa kontakt telefonima 030 424 192 i 060 2727059, gde će građani imati mogućnost da se informišu o svim pitanjima u vezi ove bolesti i postupanja u skladu sa tim. Informacije će im biti dostupne 24 časa.

 „Ljudi iz centra će preuzimati informacije na osnovu kojih će u Operativnom centru servisirati sugrađane kojima je potrebna pomoć štaba za vanredne situacije. Sve mere koje smo doneli su u cilju bezbednosti Borana i podizanju higijene na nivo koji će, pre svega uticati na sprečavanje daljeg širenja korona virusa. Jedna od mera je dezinfikovanje javnog prevoza, autobusa i taksija, kao i mere koje se tiču pojačanog rada Narodne kuhinje da bi se obezbedili dodatni obroci za naše sugrađane koji imaju potrebu za tim. I niz drugih mera u situaciji u kojoj se nalazimo. Treba napomenuti da jučerašnjim izveštajem Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru u Borskom i Zaječarskom okrugu nema zaraženih korona virusom“ istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora

Naloženo je i formiranje Operativnog centra za pomoć starijim osobama i hroničnim bolesnicima u cilju njihovog adekvatnog zdravstvenog zbrinjavanja i pomoći oko dostave namirnica. U ovaj posao biće angažovani zaposleni u javnom sektoru u gradu.

Preporučeno je direktorima javnih preduzeća i ustanova, kao i načelniku Gradske uprave da se radnicima starijim od 60 godina i hroničnim bolesnicima omogući rad od kuće.

Kao i na području cele Republike, obustavlja se nastava u školama i na fakultetu, a privremeno neće radi ni vrtići.

Naloženo je Policijskoj upravi u Boru da pooštri kontrolu objekata od javnog i posebnog značaja. Pojedinim preduzećima i ustanovama naređeno je da sprovedu dezinfekciju opreme, sredstava i mehanizacije, a svim direktorima u javnom sektoru grada da obezbede i sprovedu higijensko-tehničku zaštitu zaposlenih.

Poverenicima civilne zaštite i predstavnicima mesnih zajednica, naloženo je da na svom području prate situaciju na terenu i da o tome redovno obaveštavaju članove gradskog Štaba za vanrednu situaciju.

Gradski i prigradski prevoz u narednom periodu obavljaće se po redu vožnje u vreme školskih raspusta.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljen rad od 6 sati do 20 časova, a do daljeg zabranjuje se održavanje sportskih i kulturnih manifestacija na području grada, kao i igara na sreću. Takođe, neće raditi dnevni centri i klubovi za odrasle i starije.

Apeluje se na Borane da nepotrebno ne gomilaju hranu u svojim domovima i ne prave kućne apoteke, jer, naglašeno je ukoliko se pojavi nestašice one mogu biti samo privremene.

Mere koje su donete na sednici ovog Štaba su obavezujuće i naredbodavne i moraju se maksimalno poštovati, rečeno je.

Članovi štaba za vanredne situacije u Boru biće u telefonskom kontaktu, a sednice će se održavati po potrebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *