Mere racionalizacije zbog nepovoljne cene bakra

Izgradnjom nove Topionice i Fabrike sumporne kiseline vazduh nad Borom je čistiji, što potvrđuju i rezultati automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji. To je za borane izuzetno značajno, jer je procenat  oboljenja respiratornih organa, posebno kod mladih i dece bio velik, rečeno je na konferenciji za novinare u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

„Vrednosti  sumpor-dioksida za Bor danas su bolji nego u Beogradu, i na taj način praktično završavamo veliki projekat -izgradnju i puštanje u rad nove Topionice i fabrike sumporne kiseline“, rekao je predsenik UO RTB-a Bor Nemanja Stevanović.

Značajan doprinos u izgradnji Topionice i Fabrike kiseline podjednako su dali menažment Rudarsko topioničarskog basena Bor, predsednik Upravnog odbora i Vlada Republike Srbije.

„U maju Topionica je bila završena 58, a Fabrika sumporne kiseline 38 procenata. Zajedničkim snagama predsednika UO,  uz podršku  i finansijsku pomoć  Vlade i premijera Aleksandra Vučića kao i svih članova menadžmenta RTB-a uspeli smo da je završimo 23.decembra“, kaže generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Nakon  perioda hladnog i toplog  uhodavanja Topionice, predstoji borba za dokazivanje parametara rada, a pred menadžmentom Basena Bor  je još jedan težak  zadatak, jer je cena bakra na svetskom tržištu izuzetno nepovoljna. Takvo kretanje cene je posledica geopolitičkih i geoekonomskih faktora na koje ne može da utiče ni Srbija, a kamoli Rudarsko-topioničarski basen Bor.

„Moraćemo uz maksimalne mere racionalizacije, za čije sprovođenje je zadužen menadžment  firme, smanjiti sve troškove. Jedino na taj način možemo da opstanemo na tržištu“, dodao je Nemanja Stevanović.

Menadžmentu Rudarsko-topioničarskog basena Bor  predstoji  još jedan važan zadatak , a to je dalji  razvoj rudarstva i obezbeđivanje domaćeg koncentrata za preradu, što je stav i Vlade i premijera Srbije .

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3e7u32″ allowfullscreen ]
Mere racionalizacije zbog nepovoljne cene bakra… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *