Mere štednje u RTB-u Bor

BOR – Drugi talas svetske ekonomske krize koji je zahvatio tržište metala i, pored ostalih, prepolovio cenu bakra, koja je sa skoro deset pala na nešto više od pet hiljada dolara po toni, naterao je rudarske kompanije da pribegnu maksimalnim merama štednje. U Rudarsko topioničarskom basenu Bor sva preduzeća napravila su tromesečne planove ušteda koji će se sprovoditi do kraja godine.

U Topionici i rafinaciji bakra Bor kažu da se najbolji rezultati u štednji postižu ostvarivanjem predviđene proizvodnje i pokušajima da se bilansi što više približe planiranim vrednostima, što znači da svaka mašina, agregat i postrojenje treba da bude uposleno najmanje 90 odsto na godišnjem nivou. Najviše mogućnosti za uštede ima na liniji topljenja, uz maksimalno upošljavanje kapaciteta nove topionice i preradi 53 tone suvog koncentrata na sat.

Ušteda na normativima biće prioritet u svim pogonima RTB-a Bor. Na površinskim kopovima, kako procenjuju u RBB-u, do kraja godine očekuju uštede na od približno stotinu miliona dinara. Kako je tehnološka disciplina ono što u svim delovima procesa daje najbolje rezultate, u ovom delu proizvodnog lanca pokušaće da se izbegnu sve ispade opreme i nepotrebni izdaci. Najveće uštede očekuju se na potrošnji nafte za oko tri odsto, zatim električne energije, kugli, šipki, ulja i maziva, i guma za dampere jer cena svake od njih od dva i po do tri miliona dinara.

Mere štednje nikako ne smeju da ugroze proizvodnju naglašavaju u Rudnicima bakra Bor i dodaju da ona mora da bude maksimalna, a to znači povećanu aktivnost svih zaposlenih, rad mašina bez praznih hodova i nepotrebnih zastoja, jer je najveća štednja je kada svi pogoni rade maksimalnim kapacitetom i bez prekida.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/V9CzcwplWWI“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *