Mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja

BOR-Na području Grada Bora nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja i nema mesta panici, rečeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. U cilju sprečavanja pojave ove bolesti Grad Bor i republički organi preduzimaju sve zakonom predviđene mere.

Zamenik štaba će razgovarati sa poverenicima civilne zaštite i objasniće im na koji način da reaguju i koje su mere i obaveze naših sugrađana. Podelićemo im flajere i pustiti im promotivni film. Definisali smo, takođe,  na koji način će reagoviti lokalna samouprava“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

Predlogom operativnog plana odbrane od svinjske kuge na području Grada Bora, u slučaju pojave ove bolesti,  utvrđeni su konkretni zadaci  za  pojedince i institucije u celom sistemu.

„Kada je neka stvar tako regulisana, onda nemamo nikakvih zabuna. Precizno smo definisli potecijelne lokacije za stočna groblja, a  Zoohigijensku službu ćemo bolje opremiti“, naglasio je Danijel Aleksić, zamenik komandanta štaba.

Afrička kuga svinja, za sada je u borskom okrugu  registrovana na području opštine Kladovo, a ima je i u okolnim zemljama. Nije zoonoza i ne može se preneti na ljude, ali nanosi velike ekonomske štete, jer je smrtnost stoprocentna. U slučaju pojave ove bolesti  država će stočarima nadoknaditi štetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *