„Metalni radnici“

MAJDANPEK – Ručno izrađeni svećnjaci od kovanog gvožđa, ukrasna ogledala, lampe, stočići samo su deo izložbene postavke „Metalni radnici“ otvorene sinoć u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek.

Autori Željko Rančić iz Majdanpeka i Živorad Stević iz Žagubice, drugovi iz detinjstva, pune tri decenije druguju i s kovačkim čekićem, uz pomoć kojeg izrađuju prava umetnička dela, dajući pritom hladnom gvožđu toplinu i dušu.

Pored ukrasnih i upotrebnih predmeta koje izrađujem od kovanog gvožđa, inspiraciju, ali i materijal za dela nalazim često i na otpadu, pa sam tako od slomljene gitare, tačnije vrata gitare, napravio svećnjak, od postolja stare šivaće mašine – stočić i još mnogo drugih zanimljivih detalja, koji krase moj i domove mojih prijatelja, kojima rado poklanjam radove“, priča Željko Rančić, član Udruženja umetnika Majdanpek.

Sa Željkom drugujem od detinjstva. Za razliku od njega koji se ovim zanatom bavi isključivo u umetničkom smislu, ja sam po profesiji kovač i takođe me veoma raduje kada uz one redovne poslove, izradu kapija, ograda i drugih stvari od gvožđa, mogu sebi da dam oduška i pustim mašti na volju. Tako je nastao deo prikazanih radova na izložbi koju smo nazvali „Metalni radnici“, dodaje Živorad Stević.

Majdanpečani koji su propustili otvaranje, ovu zanimljivu izložbu mogu pogledati do 5. decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *