Milikić: cilj efikasan i jeftin javni sektor

BOR- Gubici javnog sektora, zapravo nagomilana dugovanja glavni su problem sa kojim se sistem lokalne samouprave u Boru suočava, rekao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić u emisiji Aktuelno na programu Televizije Bor, dva meseca nakon preuzimanja funkcije predsednika Opštine Bor i napravljenog preseka stanja u lokalnoj samoupravi. Samo borska Toplana, od osnivanja do danas, posluje negativno između 2,3 i 2,4 milijarde dinara, od čega su polovina stara nenaplaćena potraživanja. A nije bolje ni u Vodovodu, gde iznos dugovanja prevazilazi vrednost kapitala, jedino se izdvaja Javno komunalno preduzeće Treći oktobar, koje prijavljuje pozitivno poslovanje. Iz tog razloga, naloženo je dostavljanje redovnih mesečnih izveštaja lokalnoj samoupravi, kako bi se stanje u javnom sektoru pratilo u kontinuitetu.

“Dobio sam prve izveštaje, odnosno izveštaj za taj prvi mesec otkako smo uveli tako nešto i odmah se vide promene. Nisu drastične, ali se vide. Javno preduzeće Toplana, koje je, nažalost, imalo gubitak 41milion dinara u periodu od januara do jula, smanjilo ga je na 17,9 miliona. To su ekonomski pokazatelji. Vodovod je smanjio gubitak za dva miliona dinara. JKP „3. oktobar“ iskazao je 76 miliona dinara pozitivnog poslovanja. Upravo ovo jeste način da mi kao lokalna samouprava i Opština Bor vršimo kontrolu šta se dešava sa javnim preduzećima. Mislim da je to trebalo mnogo ranije da krene da se radi. Jer, opet, osnivač javnih preduzeća je Opština Bor i javna preduzeća imaju sistem definisan Zakonom o javnim preduzećima u kome se jasno poznaju nadležnosti, od nadzornih odbora, preko direktora i samih poverenih poslova, ali mora da se zna da su ova preduzeća odgovorna i, prvo, Skupštini opštine Bor, Opštini Bor, predsedniku i samim građanima. Jer je to suština javnih preduzeća i zato se i zovu javna preduzeća za obavljanje javnih poslova, koji su od interesa za naše sugrađane“, rekao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Iako je ideja da se kompletan javni sektor organizuje tako da bude efikasan, ali i jeftin za održavanje na lokalnom nivou, kako bi se otvorile i mogućnosti razvoja, već redovnu podršku javnim preduzećima subvencijama lokalna samouprava ne može naglo prekinuti, ali može uticati na njihovo smanjivanje.

Među novinama na kojima će lokalna samouprava u Boru u narednom periodu insistirati i koji će ići u skupštinsku raspravu jeste i pravljenje ozbiljnijih srednjoročnih i dugoročnih planova poslovanja, koji su u preduzećima već izrađeni, ali su vraćeni na doradu zbog neodgovarajućih bilansa. Ovi planovi su uglavnom sastavljeni bez varijabilnih kalkulacija, poput cene energenata ili cene rada koja je već promenjena pa bi i cifre dugoročnog poslovnog plana praktično u startu bile pogrešne.

Cilj efikasan i jeftin javni sektor, 16. septembar 2017. (RTV Bor)

{Dailymotion}http://www.dailymotion.com/video/x60zkez{/Dailymotion}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *