Miniranje dimnjaka u Boru komplikovan, ali uspešno završen projekat   

BOR – Dimnjak stometraš u Boru srušen je za 100 milisekundi. Miniranje je bilo uspešno, ali bilo je i sreće i propusta, rekao je za RTS šef Centra za miniranje Lazar Kričak. Reč je o specifičnom dimnjaku. On jeste od cigli, ali ojačan vertikalnim i horizontalnim serklažima od armiranog betona, ima skelet i betonsku čarapu gore. Radni naziv projekta bio je “mutant” jer nije bilo iskustava sa takvim dimnjacima, rekao je Kričak. Ovaj dimnjak bio je oštećen u zemljotresu koji je bio u Rumuniji i pretrpeo je više sanacija koje su se pokazale kao izuzetno dobre što se videlo kada je padao dimnjak, navodi Kričak.

Kričak kaže da su pregovori počeli pre godinu dana, pa zatim osmatranja i merenja. Dimnjak je sniman najsavremenijom tehnikom, napravljen je 3D model, gledala se svaka pukotina, sniman je termalnim kamerama da bi se videla oštećenja. Dimnjak je bio i iskrivljen, što je bila nepoznata situacija.

Konzorcijum je napravljen pre rušenja u pregovorima sa Kinezima, gde je glavnu reč vodila firma „Tejkom“. Osim Fakulteta u konzorcijumu je bila je i firma „Mineks“, neposredni izvršitelj, sa ekipom alpinista koji su se peli i pomagali i radili teške poslove.

Zbog platoa od zemlje koji je napravljen da ublaži udare, nije bilo potresa, a dimnjak je bio težak 2.500 tona. Kako objašnjava professor Kričak, miniranje ima negativnih efekata kao što su potresi, razletanje komada, vazdušni udar od eksplozije, prašina, ali ovde je bilo i sreće i vetar je okrenuo da ne ide prašina na grad prilikom pada, dimnjak je pao kako treba. Kada se saberu glavni parametri koji služe za ocenu miniranja ono je u Boru bilo izuzetno uspešno, zaključio je profesor Kričak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.