Ministar Antić: Investicijama i novim tehnološkim rešenjima Ziđin nastoji da unapredi kvalitet vazduha u Boru

BOR – Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa gradskim rukovodstvom u Boru čine velike napore da se pitanje kvaliteta vazduha u Boru unapredi, rekao je za Televiziju Bor ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. U stalnom su kontaktu sa rukovodstvom kompanije Ziđin Bakar Bor i zajedno sa kineskim partnerima čine sve da se do kvalitetnih rešenja dođe u najkraćem roku i da zagađenje bude u granicama dozvoljenog.

U poslednjih nekoliko nedelja održano je više sastanaka sa kineskim pratnerom u smislu tehnološkog unapređenja rada koji će kvalitet vazduha dovesti na očekivani nivo. Ministar Antića kaže da su ti sastanci već urodili plodom jer u poslednjih sedam do deset dana ima daleko manje kritičnih situacija, a u ministarstvu redovno prate merenja kvaliteta vazduha u Boru. Kompanija Ziđin užurbano radi na unapređenju tehnološkog procesa i dovodi topionicu u optimalni nivo, ističe ministar. Nova topionica od 2014.  godine do ulaska kineskog partnera nije radila punim kapacitetom. Od kada je Ziđin  preuzeo RTB Bor, topionica i ceo proizvodni ciklus su postavljeni na punom kapacitetu i u tom smislu topionica se sada uteže kako bi u svim segmentima mogla da odgovori radu na nivou projektovanog kapaciteta. Ministar Antić očekuje od građana Bora da imaju razumevanja za kineskog partnera jer je uveren da sve što kompanija Ziđin radi, radi u najboljem interesu Srbije, ali pre svega građana Bora.

Činjenica da topionica sada radi punim kapacitetom je garancija da će biti sačuvano svih 5.000 radnih mesta u Rudarsko-topioničarskom basenu, kaže ministar Antić Do preuzimanja kompanije od strane kineskog partnera postojao je strah šta će biti sa RTB-om, a on je sada u snažnom investicionom ciklusu koji garantuje stabilnost i kompanije i 5.000 radnih mesta. Ministar Antić je istakao da Srbiji ne trebaju protesti sa političkim motivom da bi se ukazalo na problem koji Vlada Republike Srbije već rešava.

Kompanija Ziđin je od 1. oktobra počela sa novim tehnološkim rešenjima, do kraja godine nastaviće sa investicijama koje će problem zagađenja u potpunosti rešiti.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *