Ministar Vulin PU Bor uručio guseničara za korisnike invalidskih kolica

Forum mladih sa invaliditetom Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je inicijativu da se sve ustanove od javnog značaja u Srbiji učine dostupnim i osobama koje koriste invalidska kolica. Njihovo svakodnevno funkcionisanje već je dovoljno otežano, pa nepristupačnost ustanova koje su im neophodne predstavlja samo dodatni problem sa kojim se suočavaju. Negde je bilo moguće izgraditi pristupnu rampu ili platformu, a ustanove gde to nije bilo izvodljivo dobile su mašinu, takozvanog guseničara, pomoću čega je pristup ustanovama značajno olakšan. Ovakvu mašinu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, uručio je i Policijskoj upravi Bor.

„Ministarstvo rada želi da sve javne ustanove učini dostupnim svima. Svako, bez obzira da li ima invaliditet ili ne, ima pravo da koristi sve javne ustanove, mora da zadovolji sve svoje potrebe, mora da ostvari sva svoja građanska prava. Osobe sa invaliditetom moraju da imaju i ličnu kartu i vozačku dozvolu i sve ono što mogu da ostvare u policijskim upravama. Sve to će im na ovaj način i u Boru biti dostupno. Srbija će biti uspešna onoliko koliko je dostupna svakom građaninu. Svaka osoba u Srbiji ima pravo da koristi svaku javnu ustanovu, ima pravo i ima mogućnost da se razvija, da radi, da se školuje. Sve su to stvari o kojima Ministarstvo rada posebno vodi računa i osobe sa invaliditetom nikada ne smeju da se osete ni zapostavljenim ni kao da su teret našeg društva. One su integralni, važan deo društva i mora im se omogućiti da koriste sve ono što ovo društvo nudi i svakom drugom građaninu“ – rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Policijsku upravu Bor posetio je i izvrši direktor Foruma mladih sa invaliditetom Srbije, Mikica Budimirović, koji je prisutne upoznao sa mogućnostima i funkcionisanjem guseničara.

„Ovaj uređaj obezbeđen je u projektu „Pristupačne policijske stanice“. Prošle godine smo ustanovili da je u Srbiji ukupno 70 policijskih stanica nepristupačno korisnicima u kolicima. Problem smo do sada rešili u oko tridesetak stanica, ili izgradnjom rampe, ili kao ovde, donacijom guseničara. Dobro je da se uređaj lako koristi i transportuje. Policajci mogu izaći bilo kome u susret, preneti uređaj i pomoći onome kome je pomoć potrebna bilo gde u gradu“ – kaže Mikica Budimirović, izvrši direktor Foruma mladih sa invaliditetom.

Zahvalnost na donaciji izrazili su i načelnik Policijske uprave Bor, Branislav Stojadinović i predsednik opštine Bor, Živorad Petrović, dodajući da će i u narednom periodu preduzimati sve neophodne mere kako bi osobama sa invaliditetom pomogli da normalno funkcionišu, da rade i da se obrazuju.

„Strateški poslovi policije jeste da policija konstantno bude u zajednici, što podrazumeva bolju komunikaciju između građana i policije i zajedničke napore da se problemi u zajednici u saradnji sa lokalnom samoupravom što efikasnije rešavaju. Deo tih problema odnosi se i na osobe sa invaliditetom i to takođe moramo da rešimo. Ja sam zaista zahvalan ministarstvu i ministru na ovoj donaciji koja nam je veoma značajna“ – istakao je Branislav Stojadinović, načelnik Policijske uprave Bor.

„Lokalna samouprava odvaja dosta sredstava za socijalnu zaštitu, ali sve više i za rad i zapošljavanje. To nije kraj jer ćemo mi svake godine koliko možemo odvajati sve više sredstava i za socijalnu politiku i za rad“ – rekao je Živorad Petrović, predsednik opštine Bor.

Ministar Aleksandar Vulin, ovom prilikom istakao je da će Ministarstvo  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti obrazovanju osoba sa invaliditetom u skladu sa potrebama tržišta rada. Ministar, načelnik Policijske uprave i predsednik opštine Bor, organizovali su i radni sastanak sa predstavnicima Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje, Centra za socijalni rad i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bi usaglasili mišljenja,  a zatim u saradnji preduzeli sve mere po pitanju unapređenja uslova života i rada osoba sa invaliditetom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *