Ministarstvo kulture i informisanja podržalo pet projekata „Štampa, radio i film“ d.o.o Bor

BOR – Na pet konkursa za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja Ministarstva kulture i informisanja za televizije, radio stanice, štampane medije, javno informisanje osoba sa invaliditetom i nacionalnih manjina, od šest kojim je apliciralo, Ministarstvo je podržalo pet projekata preduzeća „Štampa, radio i film“ Bor.

Uz serijal televizijskih emisija „Objektivno“ o istraživanju nastanka dugova u više borskih preduzeća koja su prošla kroz proces privatizacije sufinansiranog sa 800 hiljada dinara, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je i novinski projekat preduzeća „Štampa, radio i film” o „Francuskom kulturnom nasleđu u rudarskom gradu“ za čiju realizaciju je izdvojeno 600 hiljada dinara. U okviru tekstova, koji će biti objavljeni u novinama „Oko istoka“ preduzeća Štampa, radio i film, građanima će biti dostupne informacije o ostavštini francuskog kulturnog nasleđa u Borskom okrugu, a ukazaće se i na neophodnost zaštite ovih spomenika kulture.

Među najkvalitetnijim medijskim sadržajima koje je resorno ministarstvo podržalo sa po pola miliona dinara, su i dva projekta Radio Bora: „Mladi za mlade –in i aut“, kao i projekat „I ja sam dete sa ove planete“.

Projekat Radio Bora „Mladi za mlade –in i aut“, o prevenciji vršnjačkog nasilja, namenjen je mladima koji trpe nasilje i maloletnim licima sa problemima u ponašanju. Kako bi emisije bile prilagođene navedenoj ciljnoj grupi, medijske sadržaje kreiraće mladi novinari.

Projekat „I ja sam dete sa ove planete“ o inkluzivnom obrazovanju i unapređenju položaja dece sa invaliditetom u Opštini Bor biće realizovan kroz serijal radijskih emisija. Kako se navodi u obrazloženju Ministarstva tema projekta je od velikog značaja za unapređenje položaja dece sa invaliditetom, jer je projekat usklađen sa realnim poznavanjem problema lokalnog karaktera, a prisutan je i pozitivan uticaj na širu zajednicu.

Na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih nacionalnim manjinama u ovoj godini, Ministarstvo je sa 500 hiljada dinara podržalo i projekat Televizije Bor „Priče iz moga kraja – Povješć đin kotunu mjeu“ namenjen životu, običajima, kulturi i tradiciji Vlaha koji žive u selima na teritoriji opštine Boljevac sa ciljem da se doprinese očuvanju vlaškog govora, ali i da se ova manjina približi većinskom stanovništvu jer će medijski sadržaj biti titlovan na srpski jezik. Ovaj projekat svojevrstan je nastavak prošlogodišnjeg projekta „Kroz naša sela“ koji je bio namenjen vlaškom življu na području opštine Bor.

Za pet konkursa Ministarstva ove godine vladalo je ogromno interesovanje medijskih kuća. U jakoj konkurenciji i velikom broju prijavljenih projekata, čak 1134, Ministarstvo kulture i informisanja ove godine nije podržalo 90, među kojima je i serijal emisija TV Bor „Znakovna hronika“, namenjen osobama sa senzornim invaliditetom.  Osim pet odobrenih projekata preduzeća Štampa, radio i film, koje će Ministarstvo sufinansirati sa 2,9 miliona dinara, sredstva u iznosu od 400 hiljada dinara odobrena su i za projekat Radio Komete klik „Ekološki megaherc“, dok ostali mediji iz borske opštine, za realizaciju predloženih projekata ove godine nisu dobili podršku resornog Ministarstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *