“Mokranjčevi dani” u Negotinu od 10. do 16. septembra

NEGOTIN – U Negotinu, rodnom gradu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, od 10. do 16. septembra biće održan 56. festival „Mokranjčevi dani“, a fokus programa biće na horskoj muzici, najavili su organizatori.

Prve koncertne večeri za titulu najuspešnijeg u tradicionalnom natpevavanju takmičiće se ansambli iz Novog Sada, Doboja, Banjaluke i Beograda. Na festivalu će nastupiti beogradski hor „Mokranjac“ pobednik prošlogodišnjeg natpevavanja, zatim hor RTS, sa dirigentom Bojanom Suđićem, kao i „Collegium musicum“, koji predvodi Dragana Jovanović. Nastupiće i kvartet „TAJJ“ koji će izvesti muziku Aleksandre Vrebalov, dok će ansambl „13 gudača“ koncert posvetiti stvaralaštvu Dejana Despića. Ansambl Pozorišta na Terazijama izvešće mjuzikl „Brodvejske vragolije“, a najmlađoj publici posvećena je opera „Dečja soba“, koju je komponovao Milenko Živković. Jedan festivalski dan biće posvećen i narodnoj tradiciji.

U Mokranju, mestu odakle potiče porodica Mokranjca, biće organizovan program“Niti tradicije“, a u Domu kulture u Negotinu nastupiće članovi beogradskog Kulturno umetničkog društva „Dimitrije Koturović“. Pored izložbi i promocija knjiga, biće održana i tribina posvećena stvaralaštvu Mokranjca i seminar za dirigente pod nazivom „Dirigentsko hodočašće“. Selektorka festivala je muzikolog Sonja Marinković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.