Na javnim mestima najviše 30 ljudi

BOR-Epidemiološka situacija u Boru je realtivno stabilna. U prethodnih sedam dana nije registrovana ni jedna osoba pozitivna na korona virus. Prema  podacima Zavoda za javno zdravlja Timok u Zaječara trenutno je njih 11 zaraženo kovidom 19 i svi su sa blagom kliničkom slikom. Od početka pandemije u Boru je zabeleženo 280 slučajeva zaraze, izlečena 262 i preminulo sedam ljudi, rečeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Boru.

Jako je dobro što nemamo rezultate na čekanju i što se broj pacijenata u kovid ambulanti smanjio. Jedna osoba se nalazi na lečenju u borskoj Opštoj bolnici, a ostali sugrađani su u potpunoj kućnoj izolaciji i narednih dana čekamo drugi test“, rekao je Aleksandar Milikić, komandant Štaba.

 Radi sprečavanja širenja ove zarazne bolesti Vlada republike Srbije donela je naredbu o zabrani okupljanja više od 30 osoba u celoj Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Rastojanje prisutnih mora da bude najmanje jedan i po metar, ili na četiri kvadratna metra može da bude prisutna samo jedna osoba.

Lokalne samouprave moraju kontrolisati sve pravne subjekte i okupljanja na otvorenom.U noćni klubovima, kafićima, na venčanjima, krštenjima, ne sme da bude više od 30 ljudi.Naše nadležne inspekcije će od danas pa na dalje kontrolisati primenu ove mere uz kažnjavanje  u skladu sa zakonom“, dodao je Aleksandar Milikć.

Za vreme vanredne situacije nadležne inspekcije u Boru su, takođe, konrolisale sprovođenje preventivnih mera. Uglavnom, su sve zabrane ispoštovane i nije bilo većih odstupanja. Bilo je sitnih nepravilnosti, ali nadležne inspekcije nisu pisale prijave, već su vlasnike lokala opominjale. Nakon ukidanje vanredne situacije, primećeno je da su u noćnim klubovima veće gužve, ali ovom naredbom Republičke Vlade broj ljudi mora da se smanji na dozvoljeni ili zabrani njihov rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *