Na lokalnim izborima u Boru pravo glasa ima 40.623 birača

0

BOR – Građani Bora će na lokalnim, parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila odlučivati o predstavnicima u Skupštini grada, republičkom parlamentu i o predsedniku države.

Birački spisak građana koji će moći da glasaju na izborima zaključen 18. marta. Broj i lokacija biračkih mesta ista je kao na referendumu u januaru i na prethodnim lokalnim izborim – 47.

Prema biračkom spisku u Boru će na parlamentarnim izborima moći da glasa 40.661 punoletni građanin, 312 manje u odnosu na januarski referendum, dok će na lokalnim izborima u Boru pravo glasa imati 40.623 birača. Broj glasača se razlikuje zbog raseljenih lica koja žive u Boru, a nisu prijavljena sa prebivalištem u njemu.

Ukoliko ima promena, birači će do 30. marta na osnovu uvida u birački spisak, moći da upute nadležnom ministarstvu zahtev za promene.

Punoletni građani moći će  u Boru da se odluče za jednu od 11 političkih opcija i grupa građana koje je potvrdila Gradska izborna komisija.

Pod rednim brojem 1 je lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.  Sledi lista Socijalističke partije Srbije „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, pod brojem 3 je koalicije „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“, a pod brojem 4. nalazi se izborne lista „Dragan Marković – Ujedinjena opozicija Bora“ koalicije koju čine  Narodna stranka, Demokratska stranka, Vlaška narodna stranka, Zajedno za Srbiju i udruženje građana Borani se pitaju. Sledi lista „Marinika Tepić – Za pobedu Bora“ pod brojem 5 je koalicija koju čine Stranka slobode i pravde, Vlaška stranka i Pokret slobodnih građana, šesta je jedina manjinska lista Vlaške stranke „Most – Naš grad, naša sela, naš gradonačelnik Miki Janošević“, sedma je izborna lista „Dosta je bilo – Suverenisti – Saša Radulović“, osma je „Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma – Domaćinski Bor“. Na devetom je lista „Mladi u Bor (bi) za opstanak Bora i okolnih sela! – Vladimir Stojičević“, pod rednim brojem deset je „Grupa građana Borci za Bor“, a jedanaesta je lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“.

Na parlamentarnim izborima građani se odlučuju za jednu od 18 lista, dok će na izborima za predsednika učestvovati osam kandidata. Za ulazak u republički ili lokalni parlament prema novom zakonu dovoljno je tri procenta glasova ukupno izašlih birača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *