Na pijačnim tezgama novo, ali skupo povrće

0

BOR – Borska zelena pijaca tokom cele godine je dobro snabdevena svežim voćem i povrćem, prodavci su u glavnom zadovoljni, kupci takođe. Ipak, postoje periodi kada prodaja namirnica bude slabija iako je ponuda odlična. To je obično na početku prolećne sezone kada se na tezgama pojave prvi prolećni plodovi čije su cene visoke.

Za kilogram paradajza treba izdvojiti i do 250 dinara, kupus je 200 dinara, krastavac 180, mladi krompir od 200 dinara za kilogram. Cena zelene salate, mladog luka i spanaća je pristupačnija,od 30 do 100 dinara, pa se kupci najčešće opredeljuju za ovo povrće.

Pred praznik je prodaja bila odlična, kažu prodavci, pa su i zato kupci sada štedljiviji jer je kućni budžet potrošen, a prolećno povrće je, prema rečima Borana za sada papreno skupo.

Pošto je rano proleće vreme za sadnju povrća u plastenicima, osim prolećnih plodova, na borskoj pijaci može se kupiti i rasad paradajza i krastavca po ceni od 60 do 80 dinara, ali se za sada i rasad slabo prodaje.

Dok se kućni budžeti ne oporave od praznične kupovine, a cene prvih plodova paradajza, krastavca, mladog krompira i kupusa ne budu pristupačnije, trgovci  će biti na gubitku, a Borani će, možda, tek za želju, pazariti ove namirnice na komad, umesto na kilogram.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *