Na području borskog okruga u novembru evidentirano 119 krivičnih dela

0

Policijska uprava u Boru predstavila je javnosti izveštaj o radu za prethodni mesec. Opšte stanje bezbednosti ocenjeno je povoljnim, jer značajnija povećanja broja krivičnih dela nisu zabeležena u ovom periodu. 

BOR – Stanje javne bezbednosti na području koje pokriva Policijska uprava u Boru u proteklom mesecu je bilo povoljno. Registrovano je ukupno 119 krivičnih dela što je za šest procenata više u odnosu na isti mesec prošle godine. Iz oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 106, privrednog 11 i ekološkog kriminaliteta dva krivična dela, piše u saopštenju PU Bor gde su predstavljeni rezultati rada za novembar ove godine.

Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti imovinskih delikata, evidentirano je sedam „teških krađa“ i jedno ubistvo u Negotinu. Podneto je pet krivičnih prijava za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Pronađeno je i oduzeto 12 pušaka, devet pištolja, 10 revolvera, jedan gasni pištolj, 846 komada municije i 961 gram baruta. U akciji otkrivanja i zaplene narkotika, zaplenjeno je više od 15 kg marihuane i manja količina kokaina.

Registrovano je 25 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira što je za četvrtinu manje nego lane u istom mesecu. U toku novembra održana su 93 javna okupljanja i nije bilo neprijavljenih, zabranjenih i prekinutih skupova.

U okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ u saradnji sa Odeljenjem za vanredne situacije realizovano je 86 radionica za učenike osnovnih škola.

Prethodnog meseca zabeleženo je 30 saobraćajnih nezgoda gde su polovično zabeleženi materijalna šteta i povređena lica, dok poginulih nije bilo. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je neprilagođena brzina uslovima puta, kao i vožnja pod uticajem alkohola. Zbog upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju, zadržano je šest, a po drugim osnovama sedam vozača. U ovom periodu, otkriveno je i sankcionisano više od 1.400 saobraćajnih prekršaja, stoji u saopštenju.

Iz Policijske uprave u Boru apeluje na građane da tokom predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, jer na taj način mogu povrediti sebe, ali i osobe u svom okruženju. Zakonom je izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i njihova prodaja maloletnicima. Vatromet mogu koristiti samo ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovlašćena službena lica u Boru će preduzeti sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava. Prekršioci će biti saonkcionisani, a pirotehnika oduzeta.

Policijski službenici saobraćajne policije će tokom novogodišnjih i božićnih praznika pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju.  Na vozače se apeluje da poštuju propise i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola jer na taj način čuvaju svoj i živote drugih u saobraćaju, kaže se u saopštenju PU Bor prilikom predstavljanja izveštaja o radu u prethodnom mesecu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *