Na Svetski dan zdravlja akcija preventivnih pregleda

0

I ove nedelje u Domovima zdravlja  širom Srbije organizovani su besplatni preventivni pregledi, a akcenat je ovoga puta bio na kardiološkim pregledima. Na Svetski dan zdravlja lekari su podsetili pacijenet koliko je preventiva značajna u očuvanju zdravlja i ranoj dijagnostici, što vodi ka uspešnijem lečenju kardioloških bolesti. 

BOR – Još jedna akcija besplatnih preventivnih pregleda, organizovana je u borskom Domu zdravlja, na Odeljenju Opšte prakse, upravo na Svetski dan zdravlja. Za preglede nije bilo potrebno prethodno zakazivanje, pa se značajan broj Borana, mahom penzionera, odazvao akciji.

Danas radimo takozvane kardiološke preglede, što podrazumeva merenje arterijskog pritiska, EKG i merenje masnoće i šećera u krvi. To inače radimo svakog dana od ponedeljka do petka, ali pacijenti možda ne žele da čekaju red, danas je nedelja pa su slobodni i onda prošetaju do nas. Što se tiče starosti, uglavnom su to penzioneri, znači mahom stariji od 65 godina, svi oni već imaju neku terapiju za pristisak, za srce ili za šećer.  Brojka je velika, do 10 sati već 42 pacijenta su prošla preglede. Preventiva je jako bitna, zato i organizujemo ovakve preglede, ali je veoma važno i da se pridržavamo zdravih stilova života. Za pacijente koji već imaju kardiološke probleme, naročito je važno da redovno uzimaju propisanu terapiju“, kaže dr Slađana Jovanović, zamenca direktorke Doma zdravlja Bor za medicinska pitanja.

U zavisnosti od potreba i interesovannja pacijenata, preventivni pregledi biće organizovani i narednih nedelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *