Na „Valja Rnžu“ obeležen početak oružane borbe u istočnoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata

0

Na mestu formiranja Boljevačkog partizanskog odreda, prve oružane formacije u ovom delu Srbije u Drugom svetskom ratu održana je prigodna svečanost u čast poginulih boraca i stradalih meštana. Tim povodom, na spomenik u zaseoku „Valja Rnž“ položeni su venci i cveće, a potom je organizovan i prigodan program. 

VALJA RNŽ, PODGORAC – U ataru sela Podgorac, na mestu Valja Rnž, obeležena je godišnjica od početka oružane borbe za oslobođenje od fašizma u Drugom svetskom ratu. Na ovom mestu je krajem juna 1941. godine formirana prva oružana formacija boraca, koju su činili meštani Podgorca i susednog Zlota. Vence i cveće na spomenik borcima iz ovog kraja, položile su delegacije lokalnih samouprava Boljevca i Bora, mesnih zajednica Podgorac i Boljevac i boračkih organizacija iz ovih sredina.

Došli smo da u ime Grada Bora odamo počast i zahvalnost svima koji su tada dali svoj doprinos da se pobedi fašizam i donese sloboda. Posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su za to dali najviše, a to je život. Moramo se sećati prošlosti, truditi se u sadašnjosti i verovati u budućnost„, rekao je Srđan Petrović, član Gradskog veća u Boru nakon polaganja venaca na spomenik na Valja Rnžu.

Svečanosti je, između ostalih prisustvovao i učesnik Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu Stojan Railić koji je naglasio da se žrtve u našim ratovima ne smeju zaboraviti i da u izazovnim vremenima koja su sada moramo donositi mudre odluke i postupati tako da se sačuvaju mir i dostaojanstvo.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupali su mlađi članovi KUD-a „Petar Radovanović“ u Zlotu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *