Nacionalni dan bez duvanskog dima

BOR – Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se 31. januara i predstavlja simbol borbe protiv pušenja kao ozbiljnog globalnog i nacionalnog zdravstvenog problema. Akcijama i predavanjima o štetnosti duvana i duvanskog dima građanima se ukazuje da pušenje predstavlja ozbiljnu pretnju zdravlju i vodeći je faktor rizika za mnoge sistemske bolesti kao što su rak pluća, infarkt srca i moždani udar. Ove godine Nacionalni dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“. O štetnosti duvana za aktivne, ali i pasivne pušače koji samo borave u zadimljenim prostorijama, učenicima Ekonomsko-trgovinske škole u Boru govorila je specijalista higijene Doma zdravlja u Boru, doktorka Snežana Čučović. Polivalentna patronažna služba ove zdravstvene ustanove za borske srednjoškolce pripremila je edukativni materijal na temu štetnosti duvanskog dima. 

 „Nacionalni dan bez duvanskog dima ove godine posvećen je pasivnim pušačima, a to su sve one osobe koje su nevoljno izložene štetnom dejstvu duvanskog dima aktivnih pušača. Duvanski dim šteti svima, a najosetljivija su deca, kao i trudnice. Usled izloženosti duvanskom dimu kod dece se javlja iritacija sluzokože oka, nosa i grla, što najčešće prati i infekcija. Takođe, kod male dece može doći do upale srednjeg uha ili upalnih procesa na plućima, do bronhitisa, astme, oštećenja krvnih sudova ili alergijskih reakcija. Trudnice su takođe veoma osetljive i usled izlaganja dimu može doći do spontanog pobačaja, preranog porođaja ili rođenja deteta sa malom telesnom težinom. Usvajanjem zakona država brine o pasivnim pušačima, pa više nemamo zadimljene prostorije u obdaništima, školama ili sportskim centrima, a veoma je značajna i zabrana reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda“ – istakla je dr Snežana Čučović, specijalista higijene Doma zdravlja Bor.

 U Srbiji je 2010. godine usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, tako da je zabranjeno pušenje cigareta na radnim i javnim mestima, dok u ugostiteljskim objektima postoji fizička podela na deo za pušače i deo za nepušače. I pored toga istraživanja koja su rađena u Institutu za javno zdravlje „Doktor Milan Jovanović Batut“ pokazuju da 35 odsto stanovništva u Srbiji čine pušači. Prema podacima ove ustanove upotreba duvana povezana je sa skoro šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600 hiljada smrtnih slučajeva zbog izlaganja duvanskom dimu.

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *