Nacrt izmena Zakona o obrazovanju i vaspitanju

BOR – Novu školsku godinu prosvetni radnici mogli bi da dočekaju sa izmenjenim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Vlada Srbije usvojila je nacrt ovih izmena, a najznačajnije se odnose na prijem novih kadrova koji će biti moguć od početka naredne godine, organizovanja ekskurzija i nastave u prirodi regulisanje preuzimanja zaposlenih, novih obaveza koje će imati nastavnici i pripravnici i izbor direktora škole. Predloženo je i da se prosvetnim radnicima koji steknu jedan od uslova za penziju omogući da nastave da rade do ispunjenja oba uslova, odnosno 40 godina radnog staža i 65 godina života, što do sada nije bio slučaj.

„Prosvetni radnici su do sada bili u neravnopravnom položaju jer su po sili zakona išli u penziju čim ispune jedan od ova dva uslova i nisu ostvarivali punu penziju. Izmenom ovog stava u zakonu oni se stavljaju u ravnopravan položaj sa ostalim radnicima u drugim oblastima. Što se prijema novih radnika tiče, Nacrt predviđa da svi konkursi budu javno objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete kako bi svi mogli da konkurišu. Takođe program za ekskurzije i nastavu u prirodi propisivaće ministar. Izbor za direktora škole biće drugačiji i kandidat će morati da ima više od  odsto glasova. Mislim da će sve to samo unaprediti školstvo, mada i ovakav nacrt trebe u budućnosti da pretrpi izmene kako bi školstvo doveli na dobar nivo“, kaže Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola u Boru.

Odredba zakona koja je uznemirila sindikate odnosi se na objedinjavanje određenih službi na nivou jedne mesne zajednice ili opštine. Tako će nekoliko malih škola moći da ima zajedničku pravnu službu, računovodstvo, domare, ali to nije obaveza, već je ostavljeno kao mogućnost da se uštedi. Veća uloga u zakonu data je roditeljima, na koje je delom preneta odgovornost za izostanke đaka iz škole. Roditelji će imati tri dana da opravdaju to što im dete ne dolazi u školu, posle toga biće obavešten socijalni radnik. Ideja je da se svakog dana zna da li je dete u školi ili je odsutno i zbog čega.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ys6nk“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.