Najugroženije jabuke i šljive

BOR- Na području borskog okruga za sada nije bilo izmrzavanja voćaka. S obzirom na sneg koji je padao i najavljenu nisku temperaturu sada su, međutim, ugrožne jabuka i dunja, koje su u punom cvetu, ali i voćke koje su u fazi zametanja plodova.

„Ako dođe do pada temperature ispod nule, minus jedan, sat, dva i duže, mraz može da nanese ozbiljne štete voćkama. Sem na jabuci može doći do oštećenja i na šljivi na kasnocvetajućim sortama“, rekao je stručni saradnik za voćarstvo iz PSSS Negotin, Dejan Stefanović.

Stručnjaci upozoravaju voćare da narednih dana, ukoliko bude potrebno, preduzmu sve dostupne zaštitne mere od izmrzavanja. Postoje razni sistemi, a jedan od najefikasnijih je antifrost odnosno sistem orošavanja cvetova. Izuzetno je skup tako da ga ima ga veoma mali broj voćara. Najčešće, međutim, se, primenjuju i oni tradicionalni metodi paljenja biljnih ostatka.

Zadimljavanje kao vid zaštite najefikasniji je ako su manje površine. To može da bude korisno, ako je temperatura minus jedan, pa čak i minus dva i tri stepena.

Najugroženije jabuke i šljive, 19. april 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *