Najvažnija bazna pismenost

BOR-U Srbiji se danas obeležava Međunarodni dan pismenosti sa ciljem da podstakne razvoj pismenosti i čitanja. Koliko je važno čitanje, i koliki problem predstavljaju računari, pametni telefoni, tableti govore i poražavajući podaci koji pokazuju negativan uticaj na govor mladih i na njihovo poznavanje književnosti, istorije i kulture. Zato je bazna pismenost najvažnija, jer svako kasnije opismenjavanje ne daje odgovarajuće rezultate.

Što se tiče same škole, bez obzira što se mnogo toga promenilo, mi se i dalje borimo sa istim problemima i dalje problem su čitanje i pisanje. Neohodno je, pre svega, da napravimo dobar plan rada”, naglasio je Saša Čorboloković, profesor srpskog jezika.

Važno je da se o pismenosti ne govori samo jedan dan u godini. Zato su OŠ „3. oktobar“ tokom godine realizovali i projekat „Budi pismen“.

Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava 8. septembra, je prilika je da se ukaže i na ostale alarmantne podatke. Više od 900 miliona svetskog stanovništva je nepismeno, dok je u Srbiji oko milion osoba bez obrazovanja ili imaju nekoliko razreda osnovne škole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *