Najveće svetsko zlatno nalazište u Boru?

BOR – Istražni radovi u projektu „Čukaru Peki“ kod borskog aerodroma zapravo su samo deo većeg projekta istraživanja rudnog bogatstva timočkog magmatskog kompleksa u Srbiji. Prema nezvaničnim podacima podacima objavljenim u Večernjim Novostima, na dubini između 558 i 559 metara pronađena je zlatna žila sa najvećim sadržajem zlata u svetu koji je dostigao 50,3 grama po toni rude i 25,7 odsto bakra u rudi.

Poređenja radi, najveći do sada pronađen sadržaj zlata u svetu je 27,20 grama po toni rude u rudniku Holister u Americi.

Istraživanja ovog rudnog ležišta se nastavljaju, a koliko ima rude sa ovako velikim sadržajem bakra i zlata, za sada nije poznato. Stručnjaci kažu da su rezultati odlični, čak i ako se radi o maloj količini rude,

Dosadašnji zvanični podaci govore da na lokaciji „Čukaru Peki“ ima 65 miliona tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 odsto i jednim i po gramom zlata po toni.

Rezultati novijih istraživanja pokazuju da postoji nekoliko slojeva bogate rude. Na jednoj od buština na 179 metara dubine pronađen je sloj debljine 84 metra u kome je sadržaj bakra 10,75 odsto, a zlata 10,86 grama po toni. U drugom sloju rude debljine 46 metara sadržaj bakra je još veći, oko 15,85 odsto, sa 16,77 grama po toni.

Zvanično odluka o početku eksploatacije još nije doneta. Friport je prošle godine u istraživanja uložio 15, ove godine još 20 miliona dolara. Ona će pokazati veličinu i kvalitet ležišta. Nakon toga sledi izrada glavnog rudarskog projekta, kako bi dobili prava na eksploataciju.

Procene kada će se to desiti za sada nema, niti kolika bi to investicija mogla da bude. S obzirom na to da bi se ruda najverovatnije eksploatisala podzemnim putem, neophodna ulaganja kreću se od pet do deset milijardi dolara.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2zw6af“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.