Naknada za tuđu negu i pomoć

BOR – Naknadu za pomoć i negu drugog lica u Srbiji prima oko 74 hiljade korisnika, dok u borskom okrugu pravo na ovu naknadu ostvaruje više od 1100 korisnika. Prema podacima filijale Fonda za penzijsko i invalidsko u Boru, koja pokriva četiri opštine borskog okruga, samo u Boru i okolnim selima ovu vrstu pomoći koristi oko 540 građana, u Negotinu njih 267, Kladovu 155 i u Majdanpeku 165 građana. Pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica imaju korisnici sa određenim medicinskim dijagnozama.

„U Fondu PIO postoji lekarska komisija koja je prvostepeni organ veštačenja.  Pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica ostvaruju korisnici penzija koji ne mogu samostalno da se kreću, potpuno su vezani za postelju, ili jako teško samostalno uz pomoć pomagala obavljaju osnovne fiziološke potrebe, osnov za naknadu takođe su i gubitak vida, demencija dijaliza i još neke neuropsihijatrijske dijagnoze“ – istakla je Verica Čarapić, direktor filijale Fonda PIO u Boru.

Korisnici penzija uz zahtev moraju da dostave lekarsku dokumentaciju, kao i fotokopije lične karte i rešenja o pravu na penziju ili ček. Naknada za pomoć i negu drugog lica iznosi 16.105 dinara.

Naknada za tuđu negu i pomoć, 7. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.