Naplata komunalnih usluga

BOR – Ukupna dugovanja građana za komunalne usluge u ovom trenutku iznose 670 miliona dinara od kojih su 390 miliona dugovanja za koje je pokrenuto utuženje, a preostalih 280 miliona dinara su obaveze građana koje nisu ušle u period zastarevanja i za koje nije pokrenuta tužba za naplatu. Ipak, stepen naplate dugovanja se iz godine u godinu povećava.

„Naplata potraživanja je iz godine u godinu, mogu da kažem, za po neki procenat bolja. U 2016. godini, stepen naplate je bio 99,18 procenata, što je baš dobar procenat naplate. Što se tiče naplate za 2017. –tu u prva tri meseca, on je iznosio 97,9 odsto, tako da je naplata solidna, ali se ona uglavnom odnosi na dugovanja iz prethodnog perioda, dakle nije to naplata mesec za mesec već se odnosi na zaostala dugovanja. Što se utuženja građana tiče, građani mogu da kasne šest meseci. Sve preko šest meseci ide na utuženje. Mi smo pre deset dana poslali opomene građanima za period maj-avgust 2016. godine, i te će tužbe biti aktivirane negde sredinom maja meseca“, kaže direktor Javnog preduzeća za stambene usluge Bor Goran Petrović.

Za zaostala dugovanja građani i dalje mogu da potpišu reprogram dugovanja, a većina onih koji su do sada potpisali plaćanje duga na rate, obaveze izmiruju redovno. Olakšice postoje i za skupštine stanara zgrada na kojima bi trebalo uraditi značajnije zahvate, a nemaju dovoljno sredstava na računu.

„Ukoliko zgrada ima potrebe za nekim većim radovima, u vezi termoizolacije, fasada, limarskih ili bilo kojih drugih radova, mi smo obavili razgovore sa nekoliko firmi koje izvode te radove da kreditiraju zgrade sa maksimalnim brojem rata, odnosno da prihvate sumu koju zgrada ima na računu, a da ostatak do konačne cene odrade kroz jedan vid kredita na što veći broj rata“, dodaje direktor Javnog preduzeća za stambene usluge Bor Goran Petrović.

Odredbe novog zakona prema kome su sve zgrade u obavezi da izaberu upravnika zgrade, a ukoliko to ne urade biće uvedena profesionalna uprava, za sada se ne primenjuju. Od nadležnog ministarstva nije dobijeno nikakvo uputstvo o primeni ovih odredbi, a u opštini Bor je u toku izrada registra stanova, koja je prvi korak u primeni novih odredbi zakona o stanovanju.

Dugovanja stambeno, 19. april 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *