Narodni običaji za Badnji dan i Božić

BOR – Božić se, kao najradosniji hrišćanski praznik, prvenstveno obeležava u crkvama i hramovima, ali je on ujedno jedan od najznačajnih porodičnih praznika. Narodnih običaja vezanih za ovaj praznik je mnogo, a vernici koji žive u Srbji su jedinstveni po mnogim običajima. Neka veovanja su se vremenom izgubila, ali je većina u istom ili nešto  izmenjenom obliku opstala do danas.

U pravoslavne domove na Božić u kuću prvi dolazi položajnik i po tome je Srbije jedinstvena u svetu. Njegova dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu i obično je muškarac ili  muško dete.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom lomi isključivo rukama, ne seče se nožem.

Kod Vlaha običaji o Božiću su nešto drugačiji nego kod Srba. Večera koja počinje na Badnje veče produžava se i tokom Božića, položajnik ne dolazi u kuću, a uz česnicu obavezno se priprema tradicionalno jelo borond.

U vezi sa Božićem postoje brojni, ali u ponečemu i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svuda isto: „Mir Božji. Hristos se rodi –  Vaistinu se rodi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *