„Naš tanjir izobilja“ na Zlotskim pećinama
Udruženje Vlaha „Primovara“ u Zlotu, u saradnji sa Turističkom organizacijom „Bor“, počelo je realizaciju projekta „Naš tanjih izobilja“. Prva dva od 12 borskih sela koja će prezentovati lokanu tradicionalnu kuhinju, bila su Šarbanovac i Tanda. Prezentaciji i degustaciji jela „poseban začin“ svakako daje i samo mesto održavanja – velelepni lokalitet Zlotske pećine.
ZLOTSKE PEĆINE, BOR – U okviru projekta koji promoviše očuvanje i promociju tradicije i kulturnog nasleđa, a koji podržava Grad Bor, Udruženje Vlaha „Primovara“organizovalo je na Zlotskim pećinama kulinarsku prezetaciju autentičnih jela sa lokalnog područja.
„Cilj projekta je da okupimo svih 12 borskih sela i da svako selo pojedinačno pripremi i predstavi neko od tradicionalnih jela, koje će gosti da degustiraju. Planiramo da svakog vikenda po jedno selo dobije priliku da predstavi svoju kulturu i tradiciju i svoja jela, a na kraju ćemo organizovati završni skup gde ćemo okupiti predstavnike svih sela i pripremiti kulturno – umetnički program, uručiti zahvalnice i prikladne poklone svim učesnicima“, kaže Biserka Janošević, predsednica Udruženja Vlaha „Primovara“ u Zlotu.
Partner u realizaciji proketa „Naš tanjir izobilja“ Udruženju Valaha „Primovara“ je Turistička organizacija „Bor“.
Na prvoj prezentaciji svoja tredicionalna jela su predstavili Udruženje građana „Šarbanovački kotlić“ i neformalna grupa meštana iz Tanda.
Po završetku projekta, odnosno prezentacije svih 12 tanjira izobilja, u okviru projekta će biti izrađena i brošura koja će obuhvatiti sve autentične recepte i ilustracije svih jela koja su pripremana i prezentovana.