Nastava u borskim školama počinje po prvom modelu

BOR – Sve osnovne škole na teritoriji grada Bora su potpuno spremne za početak školske godine, pa će 1. septembra u školske klupe sesti 3300 đaka, među kojima približno 400 prvaka.

Sve je spremno za početak školske godine, a na osnovu odluke Tima za škole na nivou Republike Srbije, na osnovu epidemiološke situacije, primenjivaćemo prvi model nastave. Taj model podrazumeva neposrednu nastavu u samoj školi, svi učenici biće u jednoj učionici bez deljenja na grupe, čas će trajati 45 minuta i svako odeljenje imaće svoju učionicu kako bi izbegli previše šetanja“, kaže Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, prelazi se na drugi, odnosno treći model nastave koji podrazumevaju kombinovanu, odnosno kompletnu nastavu na daljinu.

Model se menja po određenoj proceduri. Štab za vanredne situacije lokalne samouprave u dogovoru sa direktorima škola predlog šalje Školskoj upravi. Uprava obaveštava Tim za škole koji donosi odluku o promeni modela natave“, kaže Petković.

Škole imaju još jednu mogućnost da reaguju pre donošenja odluke na pomenuti način. U slučaju da se dva ili više učenika u jednom odeljenju zaraze korona virusom, samo to odeljenje može da promeni model odvijanja nastave u trajanju od 10 dana, napominje Petković.

Preventivne mere koje će se primenjivati u školi su održavanje distance, redovna dezinfekcija ruku, pravilno nošenje maske do ulaska u učionicu, tokom odgovaranja ili međusobnog razgovora učenika i prilikom odlaska do toaleta. Ista pravila važe i za borske srednjoškolce koji takođe 1. septembra polaze u školu po prvom modelu nastave.

Sve srednje škole u Boru su spremne za početak školske godine, održali smo sve kolegijume, sastanke između direktora škola, lokalne samouprave, Školske uprave, dobili smo precizna uputstva i nastava će se odvijati po prvom modelu. I ove godine smo organizovali prijem prvaka jer njima treba posvetiti malo više pažnje pošto prvi put dolaze kod nas. Sve preporučene preventivne mere primenjuju se i ove kao i prošle školske godine“, kaže Milovan Božović, koordinator rada borskih srednjih škola.

Nastava u srednjim školama je organizovana tako da učenici što manje menjaju kabinete, u zavisnosti od specifičnosti škole, a časovi fizičkog biće na otvorenom dok to dozvoljavaju vremenski uslovi. Inače, ove godine oko 360 učenika upisalo je prvi razred u borskim srednjim školama, što je za 20 manje nego prethodne.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *