Nastavak „Povratka u zavičaj“ Jovana S. Mitrovića

BOR – Borski književni stvaralac, Jovan S. Mitrović, pružio je još jednu, treću u nizu, priliku čitaocima koji žele da saznaju više o rudarenju po istoriji, o tajnama koje krije kamen, rimskim imperatorima, romanom „Povratak u zavičaj – intervju plus“. Roman je protkan fantazijom, mitologijom ali i realnim činjenicama i podacima.

Prvi deo se zove „Povratak u zavičaj – govedar pa car“, odnosi se na Galerija Valerija Maksimilijana koji je rođen na ovim prostorima. Pretpostavlja se da je on bio govedar, da je u detinjstvu i mladosti čuvao stoku sa svojim roditeljima, pa je po tome dobio nadimak govedar. Međutim, maštao je i želeo da postane „nešto veliko“ i zaista, on je kroz ceo svoj život tu želju ispunjavao i došao do toga da bude jedan od 18 rimskih imperatora sa ovih prostora. Drugi deo je posvećen Srejoviću. Da nije bilo Srejovića, cela ova priča, pa čak i priča o Gamzigradu ne bi bila ovo što jeste danas, atrakcija. Treći deo – kada je taj razgovor sa Srejovićem objavljen, to nije bio klasičan intervju, gde novinar pita a sagovornik odgovara, već je ovo razgovor između odgovora i pitanja novinara i sagovornika. E taj razgovor, to je piščeva imaginacija, šta je ono što Srejović razmišlja pre nego što kaže javnosti„, kaže Jovan S. Mitrović autor romana.

U narodu je oduvek bilo prepričavanja događaja, a da se pri tom neki delovi priče promene, po nešto se doda ili oduzme. Taj je običaj popularan i dan danas, pa se i ta tema našla u romanu Jovana S. Mitrovića – „Rekla – kazala“.

Došlo je i do teme „Rekla – kazala“, a to je mišljenje svih onih koji su gledali, čitali, imali svoje viđenje i priču, koju sam ja ovde zabeležio. Inače, glavni junaci su Galerije Valerije Maksimilijan i arheolog Srejović. Početkom ove godine pojavio se jedan od izdavača koji je rekao da će do kraja godine objaviti sve knjige, to je Sirin iz Beograda. Evo, knjiga je izašla, zahvaljujući Sirinu i zahvaljujući mom bivšem preduzeću „Štampa, radio i film“, koje je glavni sponzor ove knjige i inače svih knjiga do sada koje su na ovu temu objavljene“, kaže Jovan S. Mitrović autor romana.

Za tri dela romana koji je sada kompletiran, kako autor kaže, trebalo je 19 godina. A da li će tu biti kraj ove priče, teško je reći, jer je inspiracija koju književni stvaralac pronalazi svuda oko sebe, neiscrpna. Ima još kamenja koje krije istoriju i tajne, a rudarenje zalazi do najdubljih slojeva zemlje, gde se,verovatno, krije još neka zanimljiva priča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.