Nastavak sindikalnih protesta u Boru 12. januara

Kompanija Srbija Ziđin Koper donela je krajem prošle godine Novi pravilnik o radu čija je primena počela 23. decembra. Zbog izmena više od 190 delova pravilnika, pre svega onih koji se odnose na obračun zarada zaposlenih, sindikati ove kompanije su krajem decembra organizovali proteste, a s obzirom na to da nije došlo do pomaka u pregovorima sa poslodavcem dalji protesti najavljeni su za 12. januar.

BOR – Reprezentativni sindikati kompanije Srbija Ziđin koper nisi postigli dogovor sa rukovodstvom ove kompanije, niti su ove godine nastavljeni razgovori o kolektivnom ugovoru i Novom pravilniku koji je stupio na snagu 23. decembra. Zbog toga su sindikati najavili nastavak radničkih protesta za četvrtak 12. januara.

Traži se ukidanje Novog pravilnika o radu koji, kako kažu u sindikatima, značajno umanjuje prava radnika koja su imali do sada i krši dogovor koji je uspostavljen prethodnim Pravilnikom o radu.

Najveći problem predstavlja novi sistem obračuna zarada radnicima gde se za osnovicu više ne uzima minimalna cena radnog sata koju usvaja nacionalni socijalno ekonomski savet, ali i više od 190 izmena pojedinih članova koji su važili po prethodnom pravilniku o radu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.