Nastavlja se subvencionisanje poljoprivrede

BOR – Budućnost Srbije je u poljoprivredi i zato će država nastaviti da podsticajima i subvencijama pomogne poljoprivrednim proizvođačima, rekla je Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković u Zlotu, selu u borskoj opštini. Posebno su značajne subvencije u stočarstvu. I za razliku od pojedinih država u regionu Srbija stočarima daje osim premija i subvencije od 200 eura po grlu.

Iako su subvencije povećane stočari se i dalje suočavaju sa mnogobrojnim problemima.

„Nemamo zemljoradničku zadrugu, ove godine nismo dobili ni regersiranu naftu i seme, a ne funkcioniše ni udruženje odgajivača goveda“, rekao je stočar Žarko Todorović iz Zlota.

Osim mera u stočarstvu, Snežana Bogosavljević Bošković najavila je nastavak državne podrške, pre svega, malim poljoprivrednim proizvođačima i u drugim segemntima.U drugoj polovini godine najavila je pomoć pri kupovini nafte, zatim prilikom udruživanja poljoprivrednika bez kojeg nema ni razvoja poljoprivrede, a svakako jedan od važnijih podsticaja je pomoć u realizaciji pojedinih investicija.

„Iznosi podsticaja su različiti, za investicije od 40 do 50 odsto. To znači ako poljoprivredni proizvođač na područjima u otežanim uslovima uloži 10.000 eura, država vraća polovinu sredstava“, rekla je ministar poljoprivrede prof. dr Bogosavljević Bošković.

Obećanja države su velika, kažu borski poljoprivredni proizvođači. Pitanje je, kažu oni, kako obezbediti finansijska sredstva za početna ulaganja,jer poljoprivrdnici su godinama ulagali, a malo im se vraćalo.

„I u ovom segmentu smo pomogli poljoprivrednicima tako što smo sklopili povolne kreditne aranžmane sa bankama. Fiksna kamata je tri odsto, a razliku subvencioniše država“, dodala je Bogosavljević Bošković.

Poljoprivredni proizvođači se slažu da im država dosta pomaže, ali su nezadovoljni smanjenjem subvencija za ratarsku proizvodnju. Snežana Bogosavljević Bošković smatra da je ovakva odluka države bila opravdana, jer sredstva su praktično preusmerena u prioritetnija investicije.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x42rkc9″ allowfullscreen ]
Nastavlja se subvencionisanje poljoprivrede, 07… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *