Nastavljaju se intenzivna geološka istraživanja okoline Bora

BOR – Posle kratkoročnog smanjenja obima geoloških istraživanja tokom 2016. i 2017. ona se ove godine intenzivno nastavljaju u okviru eksploatacionih i istražnih zona Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Kombinat bakra inače ima pet eksploatacionih polja ukupne površine približno 90 kvadratnih kilometara, ali i tri istražna polja: Mali Krivelj-Brezanik, Čoka kurugu i Čoka Marin i tri rezervisana istražna polja. Ukupna površina svih delova predviđenih za istražne radove je nešto više od 190 kvadratnih kilometara.

Do kraja godine geološka istraživanja odvijaće se na lokalitetima Malog Krivelja i okoline, na Kriveljskom kamenu, u okolini ležišta zlata “Kriveljska kosina” i “Čoka Marin”.

U planu je da se izbuši 8.000 dužnih metara na ovim ležištima, a analiza uzoraka trebalo bi da stvori jasniju sliku o rudnim rezervama koje se nalaze u tom području. U RTB-u Bor kažu da je u planu da se na ležištu „Kriveljski kamen“ uradi 11 bušotina ukupne dužine 5 hiljada metara čime će ono biti potpuno istraženo. Na ležištu bakra “Mali Krivelj” počeće doistraživanje za koje je, inače, potrebno više od 30.000 metara bušotina, a dodatna istraživanja radiće se i na rudnom telu “Čoka Marin 2” sa 14 bušotina ukupne dužine 4.500 metara.

Od 2015. do 2018. godine završena su geološka doistraživanja ležišta bakra “Cerovo primarno”. Izbušene su 54 bušotine ukupne dužine 18 hiljada metara, a poslednja je završena 14. aprila ove godine i u toku je izrada Elaborata o rudnim rezervama, odnosno njegovo inoviranje, pošto je poslednja overa ovog ležišta obavljena 2007. godine. Biće urađen kompletan elaborat sa geomehanikom i tehnološkim ispitivanjima, a njegova izrada poverena je borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju i trebalo bi da bude završen do kraja septembra, nakon čega sledi njegova odbrana pred državnom komisijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *