BOR – Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vreme ne otkrije i ne leči, može prouzrokovati slepilo. Podrazumeva hroničnu, progresivnu bolest kod koje povišeni očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca. Faktori rizika za nastanak glaukoma su brojni.

„Glaukom o kome najčešće govorimo je glaukom starije i srednje životne dobi, najčešće pogađa populaciju stariju od 40, 45 godina. Ta učestalost raste kako rastu godine starosti. Vi u populaciji četrdesetogodišnjaka imate učestalosti glaukoma do 1 odsto, a pacijenata koji imaju 75 do 80 godina, učestalost je od 4 do 5 odsto. Godine su te koje su faktor rizika, a faktori rizika su i nasledne predispozicije, miopija, dijabetes i kardiovaskularna oboljenja. takođe, ništa od toga ne mora da postoji, a da pacijent dobije glaukom, odnosno pacijenti mogu da imaju ova oboljenja a da ne obole od glaukoma, s obzirom na to da je pravi uzrok nastanka ove bolesti još uvek nepoznat“, kaže dr Gordana Pušić Stojić, načelnik Očne službe Opšte bolnice u Boru.

Glaukom se naziva i „tihi kradljivac vida“ ili bolest tihog slepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i tegoba.

Same prevencije nema, ali postoji mogućnost ranog otkrivanja redovnim oftalmološkim pregledom, bilo da je reč  dr Gordana Pušić Stojić, načelnik Očne službe Opšte bolnice u Boru

„Same prevencije bolesti nema, samim tim što je etiopatogeneza bolesti nepoznata. Zato ne postoje mogućnosti ni preveniranja nastanka oboljenja. Ono što postoji jeste mogućnost ranog otkrivanja oboljenja, s obzirom da bolest dugo vremena ide podmuklo, asimptomatski. Rano otkrivanje je moguće redovnim oftalmološkim pregledima, pri čemu bolest otkrivamo kada radimo oftalmološki pregled iz drugih razloga, bilo da je pacijent došao za naočare ili bilo da je poslat od strane drugog specijaliste na konsultativni pregled ili iz nekog trećeg razloga. Isto tako postoje neka druga oftalmološka oboljenja koja mogu da daju te sekundarne forme oboljenja, gde isto tako postoji mogućnost otkrivanja glaukoma, odnosno u sklopu tih drugih oftalmoloških oboljenja dolazi do  nastanka glaukoma“, kaže dr Gordana Pušić Stojić, načelnik Očne službe Opšte bolnice u Boru.

Osobama koje spadaju u rizičnu grupu za nastanak glaukoma preporučuje se redovna kontrola vidnih funkcija i očnog pritiska, a lečenje se sastoji od primene kapi za oči, laserske terapije ili hirurške intervencije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *