MAJDANPEK – Na prigodan način, 16. oktobar, Svetski dan hrane, obeležen je i u Predškolskoj ustanovi „Marija Munćan“ u Majdanpeku, u kojoj je obeležavanje Nedelje zdrave hrane u oktobru, već tradicionalna aktivnost.

Nakon posete zelenoj pijaci i prikupljanja zdravih namirnica za socijalno ugrožene porodice, današnji dan u vrtiću bio je posvećen upoznavanju sa kuhinjom ovog kraja nekada. Vaspitačima je u tome pomogla Ankica Jonović, baka petoro unučadi iz Crnajke, koja je mališanima, uz pomoć starog posuđa od gline i kovanog gvožđa koje je donela, dočarala kako se i koja hrana pripremala nekada.

Naša deca su uglavnom upoznata sa time koje su namirnice zdrave, a koje ne. To postižemo stalnim razgovorima na tu temu, a tokom ove nedelje posebno. S druge strane, jelovnik u vrtiću u potpunosti je usklađen sa standardima koji jasno propisuju nutritivne vrednosti i zastupljenost voća, povrća, mesa, ribe i ostalih zdravih namirnica“, kaže Valentina Miljević, saradnik na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u PU „Marija Munćan“ u Majdanpeku.

Prema programu obeležavanja Nedelje zdrave hrane četvrtak je rezervisan za kinesku i rusku kuhinju, s obzirom na to da vrtić u Majdanpeku pohađa i nekoliko mališana iz ovih dalekih zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *