Negotin obeležava 159. godišnjicu rođenja Stevana Mokranjca

0
NEGOTIN -Devetog januara, na treći dan Božića, Negotin će proslaviti  Svetog Stefana i godišnjicu rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca. U kompleksu Mokranjčeve rodne kuće, program proslave, u petak, 9. januara, počeće u 18 sati, rezanjem slavskog kolača i polaganjem cveća na spomenik slavnog Negotinca, autora Nebojše Mitrića, koji je u rodnoj Mokranjčevoj varoši otkriven 1980. godine. U Mokranjčevoj rodnoj kući uslediće promocija najnovijeg izdanja časopisa za kulturu „Mokranjac“, a u muzičkom delu programa nastupiće studenti sa odseka violine Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.
Ove godine obeležavanje 9. januara, dana rođenja Stevana Mokranjca, u odnosu na sve prethodne, tokom kojih je Negotin na primeren način davao doprinos negovanju imena i dela srpskog kompozitora i muzičkog pedagoga, klasika srpske muzike i njene najistaknutije ličnosti na prelazu iz 19. u 20. vek, ima poseban značaj. Dragana Knežević, vršilac dužnosti direktora Doma kulture koji nosi ime svog slavnog sugrađanina, naglašava da sa obeležavanjem 159. godišnjice rođenja Stevana Mokranjca počinju pripreme za 50. jubilarni festival Mokranjčevi dani, koji opština Negotin već pet decenija sa uspehom organizuje u nastojanju da sačuva ime i ogromno delo svog velikog sugrađanina.
Crkvenom pojanju, Stevan Mokranjac  je bio posvećen celog svog života, a rezultat toga su tri obimne knjige notnih zapisa. Na osnovu tradicionalnih napeva pisao je horsku duhovnu muziku od studentskih dana do kraja života. Na temeljima narodne umetnosti stvorio je muzička dela neprolazne vrednosti: 15 rukoveti, Liturgiju Svetog Jovana Zlatoustog, Kozar i, delujući kao dirigent, izveo ih je u mnogim gradovima Evrope.  Kulturna javnost i grad Negotin posebno,  prošle godine su obeležili stogodišnjicu smrti kompozitora Stevana Mokranjca, koji je kao izbeglica, umro  u Skoplju, 1914. godine na početku Prvog svetskog rata.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ecsgc“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *